Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Glutenfritt,Veganskt

Veganska, glutenfria fastlagsbullar

26 feb , 2017, 16.23 fiadoepel

 

Såhär fastlags söndagen i ära och inför tisdagens fastlags dag bjuder vi på ett veganskt och glutenfritt alternativ till den traditionella fastlagsbullen.

Vi gjorde våra fastlagsbullar med hemgjord mandelmassa, men om du är allergisk kan du såklart byta ut det mot sylt eller vad du nu föredrar. Den veganska ”vispgrädden” kan även bytas ut mot vispbar sojagrädde. Receptet på mjölmixen hittar du längst ner.

 

laskiais

 

Alternativa fastlagsbullar, 8 st

 

  • 25 g jäst
  • 75 g ekologiskt margarin, gärna med hållbart producerad palmolja
  • 2 1/2 dl ekologisk mandelmjölk, eller havremjölk om du är nötallergiker
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl ekologisk lönn- eller kokossirap
  • 1 msk mald kardemumma
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix

 

Hemlagad mandelmassa

  • 1 dl sötmandel
  • 1/2 dl lönn/kokossirap

Att lägga på

  • En burk ekologisk kokosmjölk

 

1. Ställ kokosmjölke i kylen. Smula ner jästen i en stor bunke. Smält margarinet i en kastrull och häll på mandelmjölk samt lönnsirap. Värm tills vätskan uppnått 37°.

2. Häll den varma vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Häll i fiberhusken och kardemumma och blanda väl. Låt stå i ca 10 min.

3. Blanda ner mjölet, en par dl i taget och arbeta degen kraftigt. Degen blir lite kompaktare än vanlig bulldeg, men det hör till. Täck med en köks handduk och låt jäsa i ca 30 min. Gör under tiden mandelmassan. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en mixer eller matberedare. Lägg i en skål och blanda i sirapen tills massan får den konsistens du eftersträvar. Klart.

4. Dela degen i åtta lika stora bollar. Lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa ytterligare 30 min.

5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med vatten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min.

6. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vispa under tiden kokosmjölken. Öppna konserven och skrapa ut den vita köttiga delen av kokosmjölken, lägg i en skål. Spara kokosvattnet och lägg i en smoothie eller gör en chia pudding av det. Vispa kokosgrädde med en elvisp några minuter. Ju längre du vispar desto ”vispgräddigare” blir konsistensen.

7. Skär bullarna på hälften. Klicka på en sked mandelmassa, bred ut och toppa sedan med en klick vispad kokosgrädde. Klart!

 

 

Glutenfri mjölmix

  • 2 dl sojamjöl*
  • 2 dl rismjöl*
  • 1 dl bovetemjöl*
  • 1 dl havremjöl*
  • 2 dl majsstärkelse*
  • 2 dl potatismjöl*

 

*= ekologisk ingrediens

1. Blanda samman de olika mjölerna i en bunke. Förvara mjöl som blir över i en papperspåse eller en glasburk.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *