Detta månadsskifte är ju som knappast någon har missat, en milstolpe i den finska historien.
Trots att det tagit sin lilla tid är jag äntligen lättad och så otroligt glad över att den finka äktenskapslagen nu blivit könsneutral. Att den dessutom trädde i kraft första dagen på våren, många anser ju mars som den första vår månaden, gjorde att en kände sig väldigt glad inombords.
Från det ena till det andra. Nu ska vi ta en titt på dagens recept.
Jag längtar så himla mycket till våren och att få byta säsong, att börja äta primörer och så frön inför årets odling, att bygga det där växthuset som vi planerat på nu under hela vintern.
Men tills vidare får vi ge oss till tåls lite grann. Den här soppan är krämig och passar utmärkt som lunch. Garnera gärna med färska groddar.
Fänkålssoppa med limabönor
1. Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj dom följande dag och koka i lättsaltat vatten i ca 30min eller tills bönorna känns mjuka.
2. Skala och hacka löken. Mortla fänkålsfröna lätt i en gryta. Då det fröna börjar dofta klickar du i en par msk kokosoljan, lägg i den hackade löken. Fräs på medelhög värme i en par minuter.
3. Tvätta och skär fänkålen i mindre bitar. Lägg i grytan och fräs ytterligare några minuter. Häll på buljong och låt koka upp. Sjud med locket på i ca 15-20min.
4. Lägg i de kokta bönorna. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med himalaya salt och nymalen svartpeppar.
5. Klart! Toppa gärna med groddar eller rostade pumpafrön.