Med ljusare tider på kommande börjar en sukta efter lättare mat, jag i alla fall. Jag har alltid älskat blomkål och för ett tag sedan snubblade jag över ett recept på ugnsrostad blomkål med parmesan. Receptet kändes lite tungt för min smak så jag gjorde en egen variant som kändes betydligt lättare. Detta recept fungerar precis lika bra med broccoli eller rotsaker istället för blomkål. Och om du inte hittar puy linser kan du lika bra använda beluga- eller gröna linser. Rätten fungerar bra som en lättare middag eller lunch.
Ugnsrostad blomkål med puy linser, spenat och tahini sås, 4 portioner
1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta blomkålen och skär den i skivor. Lägg i en skål och ringla lite olivolja över, blanda i paprika pulver, salt och lite peppar. Rör om så att all blomkål täcks och rosta i ugnen i ca 30-40 min eller tills blomkålen mjuknat.
2. Koka linserna i ca 20-30 min i lättsaltat vatten.
3. Skala och skiva löken, tvätta spenaten och hacka den. Klicka i kokosolja i en stekpanna. Fräs löken på låg värme tillsammans med koriander och svartpeppar tills löken mjuknat och blivit lite genomskinlig. Sänk värmen och lägg i spenaten och fräs i en par minuter. Akta så att inte spenaten tillreds för mycket, den får gärna ha lite crunch då man sätter tänderna i den.
4. Blanda under tiden ihop tahini såsen. Blanda tahini, citronsaft och vatten i en burk tills allt blandats väl. Smaka av med salt och peppar.
5. Ta ut blomkålen ur ugnen.
6. Klart! Lägg upp allt på en tallrik och ringla över tahinisåsen. Smaklig måltid!