Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Raw,Sött,Veganskt

Raw choklad tryfflar med tranbär

23 mar , 2017, 10.57 fiadoepel

 

Nu har våren kommit på allvar till Göteborg, utanför skiner solen, måsarna skriker och träden knoppas. Termometern visar på 10 grader i skuggan och genom kroppen ilar den där vårivern som alltid dyker upp i en i slutet av mars.

Med helgen precis runt knuten tänkte jag idag dela med mig av ett rysligt enkelt och supersmarrigt recept. Jag gjorde raw chokladbollar för första gången för drygt fyra år sedan (hjälp så tiden går) och sedan dess har de aldrig lämnat mitt liv, bara ändrat form och struktur. Dessa bollar, som är helt raw, sockerfria och veganska, har en lite mera ”vuxen” smak eftersom dom innehåller rått kakaopulver, som ju är lite syrligare i saken än den vanliga kakaon, och dessutom tranbärspulver. Personligen älskar jag kombinationen tung choklad och syrliga bär. I höstas köpte vi en påse tranbärspulver som reades ut på den lokala ekobutiken och sedan dess har vi lagt det i både smoothien, bars och dessa bollar.

Om du vill kan du byta ut tranbärspulvret mot ett annat bärpulver, t.ex. nypon blir säkert jättegott! Om du tycker smeten är för bitter kan du alltid lägga i en matsked kokossirap eller honung för att ge extra sötma, men vi föredrar dom enbart sötade med dadlar.

 

raw, vegan cranberry chocolate truffles 2

Raw chokladtryfflar med smak av tranbär, ca 15 st

 

  • 15 färska, gärna ekologiska, dadlar
  • 3 msk ekologiskt raw kakaopulver, eller vanligt kakaopulver
  • 2 msk kallpressad ekologisk kokosolja
  • 1 msk chiafrön
  • 2-3 msk tranbärspulver, efter smak, + extra för garnering (kan uteslutas)

 

1. Kärna ur dadlarna och lägg i en skål, mosa till en jämn deg. Funkar smidigast med handen. Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull.

2. Häll hälften av kokosfettet över dadlarna tillsammans med kakaon och chiafrön. Blanda om ordentligt. Häll i resten av kokosoljan och blanda sedan i tranbärspulvret lite i taget.

3. Ta lite smet i handen och rulla till bollar, ställ på ett fat. Pudra över tranbärspulver och ställ i kylen. Låt stå i ca 30 min.

 

raw, vegan cranberry chocolate truffles 1

4. Klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *