Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Grytor,Middag,Veganskt

svamp och lins au vin

8 apr , 2017, 10.55 fiadoepel

 

De folk som känner mig vet hur mycket jag vurmar för riktigt mustiga grytor. När vi började experimentera med mustiga, veganska grytor för några år sedan upptäckte vi att det var lite knepigt att få till den där riktigt, riktigt mustiga smaken som man så lätt kommer åt då man använder kött.

Så, vår lösning på problemet var linser och lagerblad. Massor av lagerblad. Och en rejäl skvätt rött vin såklart. När det kommer till linser valde vi ut de sorter som smakar riktigt ordentligt, beluga- och gröna linser.

Under min uppväxt gjorde både min mamma och pappa ganska ofta coq au vin, vilket jag älskade. Coq au vin är en klassisk fransk gryta som både kan innehålla fågel och kött. Ordagrant betyder qoc au vin ’tupp i vin’ och det är fågelvarianten som mina föräldrar serverade oss under vår uppväxt tillsammans med svamp och en handfull schalottenlökar skurna på hälften. Grytan fick alltid puttra länge på spisen i en tjockbottnad gjutjärnskastrull.

Ifjol gjorde vi en helt vegansk variant på oumpf! ☛ KLICK!, men eftersom oumpf! är rätt så dyrt och grytan innehåller nästan en halv flaska vin beslöt vi oss för att försöka göra en variant som var lite förmånligare och innehöll lite mindre processade produkter.

Receptet nedan är resultatet. Vi beslöt oss för att köra på hela tre olika sorters svamp (ostronskivlingen är faktiskt ett helt fantastiskt substitut för höna då den har liknande konsistens och tål kokning ganska bra) och två olika sorters linser. Du kan såklart köra på bara två, eller varför inte en sort svamp och bara beluga linser, valet är helt ditt. Men låt oss säga som så att den här versionen med alla olika komponenter är helt vansinnigt god.

Såhär helgen till ära kändes detta som ett recept värt att dela med oss av. Nu när det dessutom är påsktider så kanske detta är ett recept värt att prova på under den där oändligt långa påskhelgen? Det blir en rejäl mängd mat av receptet, för oss räckte maten i ungefär fyra dagar. Använd gärna ekologiska råvaror så långt det går.

Servera gärna med råris eller fullkornsris.

TIPS! Du kan även låta grytan puttra på längre, då kommer smakerna fram ytterligare. Var bara noga med att inte ha för hög värme i så fall! Om du inte hittar puy linser går gröna linser lika bra.

lentil & mushroom au vin 3

Svamp och lins au vin

 • ca 3-4 medelstora portobello svampar
 • 250g champinjoner
 • 250g ostronskivling
 • 2 dl eko beluga linser
 • 2 dl eko puy linser
 • 5-6 eko schalotten lökar
 • 4-6 eko klyftor vitlök
 • 4dl ekologiskt rött vin
 • 4-6 lagerblad
 • 5-6dl eko grönsaksbuljong (1-2 msk herbamare utspätt i kokt vatten)
 • ekosvartpeppar efter smak
 • eko olivolja till stekning
 • färsk timjan, 1/2 kruka
 • färsk persilja, 1 kruka
 • eko himalaya salt efter smak

 

1. Skala lökarna. Dela schalottenlökarna på längden, det får gärna vara stora bitar. Skala vitlöken och pressa den med en kniv. Skär svamparna i passligt stora bitar. Grovhacka persiljan och timjanen.

2. Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad gryta. Stek vitlöken tillsammans med linserna, ungefär hälften av de hackade kryddorna, en nypa svartpeppar samt lagerbladen. Häll på ungefär hälften av vinet och fräs i någon minut. Häll över grönsaksbuljongen. Lägg på locket och låt småputtra i ca 20min.

3. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs schalottenlökarna mjuka på medelvärme i några minuter. Lägg i grytan. Stek svampen i omgångar och lägg i grytan tillsammans med resten av örterna, spara lite till garnering. Salta efter smak. Häll i resten av vinet och låt sjuda under lock i ungefär 10-15 min.

 

lentil & mushroom au vin 1

4. Klart! Servera med ris och toppa med de resterande örterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *