Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Säsongsbetonat,soppor,Veganskt

Nordisk inspirerad ramen på säsongens grönsaker

12 maj , 2017, 14.44 fiadoepel

 

Oj oj, dessa veckor bara flyger iväg just nu. Har en massa skolrelaterade jox som måste fixas innan terminen är slut, en klassutställning ska hängas upp nästa vecka och på fredagen blir det vernissage. Två veckor senare går min solo utställning av stapeln så har en massa grejer som ska fixas inför den också.

Är tillbaka i Göteborg efter en par veckor hemma i Finland. Här är träden gröna och staden doftar av hav och blommande träd.

Nog om det. Till dagens recept!

Om jag skulle behöva välja en enda maträtt under resten av mitt liv skulle det vara ramen. Det bästa med ramen är att det går att variera i så många olika former! Såhär säger wikipedia om ramen:

’Ramen är den japanska versionen av den kinesiska nudelsopprätten lā miàn, nudlar gjorda på vetemjöl, ägg, salt och vatten, serverade tillsammans med en uppsjö av olika ingredienser. Ramen har blivit ordentligt integrerad i det japanska köket och många regionala variationer existerar. Varje prefektur har i princip sina egna varianter med egna ingredienser’

Läser man vidare står det att de olika versionerna för varje prefektur är till exempel Tokyo’s variant på sojasås, eller shoyuramen, och Sapporo’s variant med miso som bas.

 

broth

 

Grunden i en bra ramen är en god buljong. Buljongen innehåller oftast olika komponenter från djur, men man såklart göra den vegansk också!

Det vanligaste varianterna på vegetarisk buljong är gjord på torkad shiitake svamp eller alger. Vi var sugna på att göra en lite mer nordisk inspirerad ramen, så vi använde torkade trattkantareller till vår buljong. Det funkade utmärkt! Såhär i vårtider ville vi även använda lite smått och gott som vi hittade i trädgården, det fick bli kirskål! Man kan säkert använda en massa annat också, varför inte maskros eller daggkåpa?

 

ramen1

Nordisk inspirerad ramen på säsongens grönsaker, 4 portioner

 

  • 1,5 liter buljong
  • 200 g inhemska champinjoner
  • 1 paket marinerad ekologisk tofu
  • 4 st vårlökar
  • En handfull färsk kirskål, eller annat bladgrönt
  • 1 msk mortlad koriander, torkad
  • 2-4 msk tamari
  • 1 stor bit ingefära
  • 2 medelstora morötter
  • 500 g risnudlar
  • 2-4 msk kokosolja

 

Buljong, 1,5 liter

  • 1,5 liter kokt vatten
  • 4-5 msk tamari
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 2-3 msk färskriven ingefära
  • En nypa himalaya salt efter smak

 

1. Gör buljongen kvällen innan. Koka upp vattnet och häll det i en rymlig glasburk med tätsittande lock. Häll i svampen, tamari och ingefäran. Rör om och smaka av med himalaya salt.

2. Skiva svampen, lägg i en skål och häll på tamari. Mortla koriander och lägg i skålen. Blanda väl och låt stå minst 30 min.

3. Skär tofun i tärningar. Hetta upp kokosolja i en stekpanna, stek tofun gyllenbrun på medelhög värme.

4. Skär morötterna och ingefäran i tunna stänger. Hacka vårlöken.

5. Sätt på en kastrull med vatten. Skölj kirskålen, ångkoka i en bambukorg eller i en sil i ca 2 min. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek den marinerade svampen.

6. Använd sedan vattnet från ångkokningen till nudlarna. Blöt nudlarna i ca 3-4 min i det heta vattnet.

7. Sila buljongen och värm på medelhög värme.

 

ramen2

8. Häll upp nudlar i djupa skålar, häll på buljong och lägg på svamp, tofu, morötter, ingefära och ångkokt kirskål. Toppa med den hackade vårlöken.

9. Klart! Smaklig måltid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *