Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Veganskt

Röda linsbiffar med kryddstark tomatsås

19 jul , 2017, 11.50 fiadoepel

 

En av våra standardrätter brukar oftast vara linsbullar i någon form. Jarkko experimenterar gärna fram olika recept och smakkombinationer, en favorit är linsbiffar på beluga linser.

Det här är ett recept som jag skulle säga motsvarar köttbullar och tomatsås. Det finns få vardagsrätter som är så goda som vegetariska bullar/biffar i en riktigt god tomatsås som fått puttra länge och långsamt under lock. Detta recept är även väldigt plånboksvänligt och går att variera på många olika sätt. Kryddan vi valt att använda för att få en riktigt rökig sås med smak av paprika är denna ☛ KLICK!. Det handlar alltså om rökt paprika pulver som inte är allt för stark. Den rökta paprikan ger tomatsåsen en riktigt fin mustighet utan att bli för stark. Kryddan går att hitta på välsorterade mataffärer, vi hittade vår på K-supermatket i Ekenäs.

Vi valde att servera rätten med fullkorns jasmin ris, men quinoa eller pasta går såklart precis lika bra! TIPS! Blötlägg gärna fullkornsris över natten. Då förkortas koktiden avsevärt och det går inte åt lika mycket energi och vatten som det annars gör.

 

spicy tomatosauce with red lentil patties

 

Röda linsbiffar med kryddstark tomatsås, ca 4-6 portioner

 

 • 3 dl röda linser, blötlagda 1-2 dygn
 • 4 klyftor vitlök, gärna färsk
 • 1 salladslök
 • En rejäl näve färsk persilja
 • 1 msk malen spiskummin
 • 1 tsk himalayasalt
 • 2 burkar á 500g ekologiska krossade tomater
 • 1 gul lök
 • 1-2 msk ekologisk rödvinsvinäger, kan uteslutas
 • 2-4 msk rökt paprika pulver, eller mer efter smak
 • En rejäl knippe färsk oregano
 • Några kvistar färsk timjan
 • 1-2 msk kokossocker, kan uteslutas
 • Nymalen svartpeppar och himalayasalt efter smak
 • En skvätt kallpressad ekologisk olivolja
 • En skvätt neutral stekolja
 • Skalade sesamfrön, kan uteslutas
 • Svarta sesamfrön, kan uteslutas

 

1. Låt linserna rinna av ordentligt. Skala och hacka vitlöken, lägg i en bunke tillsammans med linserna. Hacka salladslöken och grovhacka persiljan, lägg i bunken. Mixa till en jämn smet med en stavmixer. Smaka av med spiskummin och himalayasalt.

2. Skala och hacka löken. Grovhacka även oreganon och timjanen. Ringla olivolja i en kastrull och tillsätt löken och ca hälften av oreganon, fräs på låg värme tills löken blivit genomskinlig. Addera ca 3 msk paprika pulver och rör om. Häll i de krossade tomaterna, timjan, rödvinsvinäger och ca 1 tsk himalayasalt och en rejäl mängd med svartpeppar. Låt småputtra under lock i minst 20 minuter. Smaka av med mera paprika pulver, salt och peppar.

3. Ringla stekolja i en panna. Forma till små biffar, strö sesamfrön över och stek på medelhög värme. Några minuter på vardera sida.

4. Lägg resten av oreganon i tomatsåsen och smaka av med eventuellt lite kokossocker.

5. Klart! Servera med ris, färsk ruccola och svarta sesamfrön.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *