Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Drycker,Veganskt

Veganskt mjölkalternativ: Mandel- och kokosdryck

21 aug , 2017, 12.27 fiadoepel

 

Jag måste säga att jag inte riktigt kan minnas när jag drack en klunk mjölk senast, men kan nästan sätta huvudet i pant på att det är ca sex-sju år sedan. Jag tänker inte gå in på komjölk och mjölkindustrin desto mera eftersom det alltid skapar en sådan känslostorm.

Jag har alltid använt havremjölk istället för vanlig mjölk, ibland då jag lyxat till det har jag köpt mandelmjölk eller kokosmjölk. I några år har vi velat göra egen vegansk mjölk, eller mylk som det också kallas. Vi testade hemlagad sesammjölk för några år sedan och när vi flyttade in i vårt nya hem i våras investerade vi i en bra blender. Sedan dess har vi experimenterat olika former av mjölk, allt från hampa till mandel. Det finns många fördelar med att göra sin egna veganska mjölk, det kostar mindre i längden än om du köper färdig producerad, du kan själv reglera saltmängden och bestämma om du vill ha drycken sötad eller inte.

Alla versioner har verkligen varit riktigt lyckade, nu senast gjorde vi en variant med kokos och mandel och det är det receptet som ni kan ta del av i det här inlägget. Du kan såklart använda en matberedare också om du inte har en blender, kom bara ihåg att köra lite längre stund.

TIPS! Man kan bra lägga till olika vitaminer och mineraler i drycken om man vill. Vi brukar lägga i en par kapslar med kalcium och magnesium t.ex.

 

coconut almond mylk

Mandel- och kokosdryck, ca 1 liter

 

  • 30 gram sötmandel
  • 30 gram riven kokos
  • 2 dl kokande vatten
  • 1/2 tsk himalaya salt
  • 8 dl vatten

 

1. Lägg mandeln och den rivna kokosen i blöt över natten.

2. Följande morgon. Häll av vattnet från mandeln och kokosen, placera dom i en höghastighetsblender tillsammans med kokt vatten och salt. Kör på långsamt program till en början, öka sakta och kör slutligen på full effekt i några minuter.

3. Dra ner till ungefär halva hastigheten. Häll långsamt i vatten så att det blandas väl. Kör ytterligare några minuter. Lägg i eventuella vitaminer vit det här tillfället.

4. Sila drycken genom en duk eller en finmaskig sil.

5. Häll upp på flaska och ställ i kylen.

6. Klart! Drycken håller sig i ca fem dagar i kylen.

 

 

 

coconut almond mylk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *