Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Drycker,Säsongsbetonat,Sött,Veganskt

Guldmjölk med smak av chai

14 sep , 2017, 10.30 fiadoepel

 

Äntligen är hösten här, vindarna har blivit svalare och löven skiftar sakta men säkert färg.

I och med detta årstidsskifte kan man lätt dra på sig en förkylning, så vad är väl bättre än en naturlig förkylningsmedicin?

Gurkmeja är en rot som vi kanske mest förknippar med curry. Det är gurkmejan som sätter den granna gula färgen på curryn och denna krydda är faktiskt en riktig hälsobomb. Gurkmeja innehåller ett ämne som heter curcumin, ett ämne som är rikt på både antioxidanter och är inflammationshämmande. Gurkmeja sägs även vara bra för personer med depression då det sägs kunna höja serotonin och dopamin nivåerna i hjärnan. Gurkmeja har även används inom läkekonsten i öst och inom Ayurveda länge. En annan rot som denna dryck innehåller är ingefära. Ingefära är en annan sådan där superrot med en mängd fördelar. Den är, precis som gurkmejan, antiinflammatorisk och ska dessutom gynna matsmältningen.

I sig själv är goldenmylk, guldmjölk, kurkumamaito (kärt barn har många namn) gjort på en gurkmeja samt ingefärspasta som man blandar med vegansk mjölk. I det här receptet har vi lagt till både kardemumma och kryddnejlika för att få en mera chai-aktig smak på drycken. Söta med en klick honung och lägg gärna i en halv tsk kallpressad kokosolja också.

 

kurkumamaito

Guldmjölk med smak av chai, 2 stora glas

 

  • 1/2 msk gurkmejapasta
  • 1/1 tsk grovmalen kardemumma
  • 1/2 tsk mortlade kryddnejlikor
  • 1 bit ingefära, ungefär lika stor som en tumme
  • 5 dl valbar vegansk dryck, t.ex. mandel och kokosdryck
  • 1 tsk kallpressad kokosolja, kan uteslutas
  • 2 tsk rå honung, kan uteslutas

 

Gurkmejapasta, ca 1/2 dl

 

  • 1/2 dl torkad gurkmeja
  • 1/2 krm malen svartpeppar
  • 1/2 dl vatten

 

1. Börja med pastan. Häll upp alla ingredienser i en kastrull och värm på låg värme. Rör om tills smeten fått den konsistensen du önskar, jag tycker om att ha den lite rinnigare. OBS! Det är viktigt att inte koka massan. Förvara smeten i en tätslutande burk i kylen, håller ca 1 vecka.

2. Mät upp pastan i en kastrull och häll på mjölken. Riv ner ingefäran och lägg i kryddorna. Värm på svag värme tills drycken fått en behaglig temperatur.

3. Sila drycken genom en finmaskig sil om du vill men det är inte nödvändigt. Häll upp i koppar eller på glas och klicka honungen. Rör om tills allt smält. Klart!

 

 

Källor:

  • Food Pharmacy, Lina Nertby och Mia Clase
  • Medical news today
  • Bbc good food
  • Magkliniken.se
  • Kurera.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *