Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Frukost,Glutenfritt,Veganskt

Hemlagade, glutenfria frukostflingor

2 Nov , 2017, 10.06 fiadoepel

 

 

Och så har vi trätt in i en ny månad. Jag måste ärligt erkänna att jag inte riktigt hinner med. Den senaste månaden har verkligen flygit iväg och det mesta av tiden har jag ägnat åt skolan. Men lite nya maträtter har vi ändå hunnit experimentera med och dokumenterat! För övrigt så är denna månad ganska fullproppad med jox. Nästa vecka åker jag hem till Finland för att jobba på ett projekt, fotografera för Bokkalaset i Ekenäs och skriva samt göra research för en analys som ska vara klar den sista november. Förutom det så ordnar skolan även öppet hus den 24 november och vår klass ska ställa ut på ett av skolans gallerier, så jag kommer även spendera en hel del tid i färglabbet.

Men nog om det! För att återgå till dagens recept som dessutom är ett frukost recept. Längesen det senast dök upp något frukostrelaterat här känner jag! Ibland kan jag få ett sådant sug efter hederliga frukost flingor, ni vet. Problemet för mig brukar ofta vara det att de oftast innehåller galna mängder socker och de glutenfria alternativen är oftast väldigt dyra.

Så jag började fundera på hur man kunde gå tillväga för att göra egna flingor. Är det ens möjligt? Det ena ledde till det andra och jag rotade i receptbanken efter ett recept på frö knäckebröd. Det torde ju fungera på samma sätt? Sagt och gjort. Jag gjorde frö knäckebrödet, med vissa modifikationer då så att slutresultatet skulle bli mera fling-likt. Och resultatet? Supergott! Det är dessutom inte krångligt att göra, lätt att variera och det bästa av allt, du kan själv bestämma om du vill ha dina flingor osötade eller sötade och hur pass mycket. Använd gärna oraffinerat socker med lågt GI som t.ex. kokossocker. Om du är rädd om tänderna kan du ta det steget vidare och använda xylitol. Du kan bra byta ut lite av mjölet till mera frön om du vill. Testa dig fram och våga experimentera! Jag valde att krydda med mycket kanel och kardemumma eftersom jag tycker det är så himla gott med havre och kanel blandat.

Receptet ger ungefär en plåt. Förvara i burk med tätslutande lock.

Nedan finner du även ett enkelt recept på hur du kan smaksätta yoghurt utan att behöva konsumera en massa socker, som ju smaksatt yoghurt alltid innehåller. Har länge velat experimentera med att göra egen kokosyoghurt, men det är lite knepigt då man behöver en levande kultur och dessutom kräver yoghurt högre temperatur än fil så vi är inte riktigt där ännu men snart kanske!

Ekologiskt är logiskt inte sant? Använd gärna ekologiska råvaror och ingredienser om bara möjligt.

 

aamiais murot

Glutenfria frukost flingor med smaksatt, vegansk yoghurt

 

 • 1,5 dl bovetemjöl
 • 2 dl glutenfritt havremjöl
 • 1 dl riven kokos
 • 2 msk kallpressa kokosolja
 • 1-2 msk kanel
 • 1-2 tsk malen kardemumma
 • 1 nypa himalayasalt
 • 1-2 msk kokossirap
 • 2,5 dl kokt vatten

 

Enkel smaksatt, vegansk yoghurt, 2 portioner

 

 • 3 dl naturell vegansk yoghurt, t.ex. Oatly havregurt
 • 2 tsk apelsinbloms vatten
 • Saften från 1/2 citron

 

1. Koka upp vattnet. Lägg ugnen på 175°.

2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Klicka i kokosfettet, sirapen och häll på det kokta vattnet.

3. Rör om väl så att allt blandas.

4. Klicka ut smeten på en bakplåtspappers försedd plåt. Smeta ut till ett så tunt lager som bara är möjligt. Skär försiktigt ut ett rutmönster i smeten, ca 1×1 cm.

5. Ställ plåten i mitten av ugnen, grädda i ca 20-30 min.

6. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna. Bryt kakan i mindre kvadrater och förvara i burk.

7. Nu till yoghurten. Blanda yoghurt, apelsinblomsvatten och citron i en bunke. Häll upp i skålar.

8. Toppa yoghurten med flingor, eventuellt lite rostade pumpafrön och kokosflingor eller något annat du tycker är gott. Kanske lite sharon frukt eller blåbär?

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *