Glutenfritt,Säsongsbetonat,Sött,Veganskt
Nu är det inte många dagar kvar till julafton, och jag kan tänka mig att de flesta av er är mitt uppe i allt fixande och trixande. Men jag ville ändå passa på att kika in och dela med mig av ett recept som passar särskilt bra dessa tider, nämligen ett recept på pepparkaksdeg!
Det är väldigt enkelt att laga egen pepparkaksdeg, och dessutom mycket godare än köpta pepparkakor! Detta recept utgår från mitt gamla recept som jag publicerade på förra bloggen, men vi har bytt ut hälften av majsmjölet till havremjöl. Det går även bra att öka på med kryddorna om man föredrar starkare pepparkakor, jag rev ner nästan dubbelt så mycket ingefära vilket blev supergott. Det är dessutom ett perfekt sysselsättning under mellandagarna då man kanske har lite tråkigt då degen bör göras i etapper.
Receptet är såklart hel veganskt och tänk på miljön, välj eko!
Vill önska eder alla en riktigt fridfull, mysig och härlig jul!
Glutenfria pepparkakor
1. Blanda kokossocker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sjud på låg värme tills smeten blir varm. Ta av kastrullen från plattan och klicka i kokosoljan, låt smälta under omrörning. Låt smeten kallna.
2. Riv i ingefära och häll i de andra kryddorna samt bakpulvret i smeten. Mät upp psyllum, mjöler i en bunke. Rör i ungefär hälften av mjölblandingen i smeten.
3. Lägg i mera mjöl succesivt och blanda till en smidig deg. Tänk på att glutenfri deg inte behöver knådas på samma sätt som vanligt mjöl. Linda in i plast och ställ i kylen över natten.
☾
4. Skär en bit deg och arbeta den smidig med händerna. Kavla den tunt och tryck ut degbitar med hjälp av pepparkaksformar.
5. Grädda i mitten av ugnen 5-7min, 175°.
TIPS! Gör egen vegansk kristyr genom att blanda florsocker tillsammans med saften från en citron!