Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Grytor,Middag,Säsongsbetonat,soppor,Veganskt

Vegansk borsjtj med linser och ostronskivling

23 jan , 2018, 10.45 fiadoepel

 

Hej hallå! Tycks ha blivit en liten ofrivillig bloggpaus igen, hups! Men vad ska man säga, julen, nyår och allt vad det innebär kom emot och när jag återvände tillbaka till Göteborg lyckades jag åka på en hejdundrandes förkylning. En annan orsak till frånvaron har väl varit att inspirationen för ny mat varit ganska så bortblåst och istället har vi bara fokuserat på vardagsmat.

Men en sak som vi ätit ganska mycket av under hösten är denna veganska variant på borsjtj som vi tagit fram. Det är ju rotsakernas tider nu så denna maträtt är verkligen plånboksvänlig och dessutom ett bättre miljöval då säsongsbetonad mat = bättre för miljön. Fint va!

Borsjtj är ju en traditionell östeuropeisk maträtt som varierar ganska mycket beroende på land och tradition. Vi har alltid kört på den ryska varianten med rödbetor och vitkål, men traditionellt så innehåller den ju en hel del animalier. Så vi tänkte såhär: en gryta på bara rödbetor och vitkål är ju ganska magert, hur kan vi fylla ut maträtten med plant baserade livsmedel så att måltiden blir mer komplett?

Svaret var såklart klart som sojakorvspad.

Vi tillsatte linser i grytan och för att få med något mjukare element valde vi även att lägga i ostronskivling. Jag har tidigare pratat om denna fantastiska svamp som odlas på samma sätt som champinjoner fast på murkna träd. Svampens smak är något jordigare än champinjonens och texturen håller sig fin även om man kokar svampen. Den blir mör och lite seg och påminner i konsistensen ganska mycket om kyckling.

Vi har här valt att använda svarta belugalinser, men du kan givetvis byta ut dem mot gröna. Det är precis lika gott! Vad gäller svampen förstår jag att det kanske inte är det lättaste att hitta i mindre välsorterade matbutiker, champinjoner funkar lika bra! Vi använde Oatlys på mackan som substitut för smetanan, yosas havre fraiche passar också fint!

Smaklig måltid!

 

vegan lentil & mushroom borsjtj

Vegansk borsjtj med linser och ostronskivling, ca 6 portioner

 

 • 4-6 halvstora rödbetor
 • 1/2 medelstort vitkålshuvud
 • 1 stor lök
 • 3 dl belugalinser
 • ca 200 g ostronskivling
 • 3-4 lagerblad
 • ca 2 liter vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong utan natriumglutamat
 • Nymalen svartpeppar efter smak
 • Himalaya salt efter smak
 • En skvätt rapsolja till stekning

 

1. Tvätta rödbetorna ordentligt, skär i mindre bitar. Strimla vitkålen och hacka löken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta. Lägg i lök, lagerblad och lite svartpeppar. Fräs i några minuter.

2. Lägg i vitkålen, rödbetorna och linserna, rör om och häll sedan på vatten. Lägg i buljongtärningen, lite salt och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 20 – 30 minuter.

3. Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs svampen på medelhög värme i några minuter tills den mjuknat en aning.

4. När rödbetorna och linserna är mjuka, häll i den stekta svampen, rör om, sänk värmen och låt stå under lock ett tag. Smaka av med salt och peppar.

5. Klart! Portionera upp i skålar och lägg en klick havre fraiche ovanpå.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *