Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Frukost,Glutenfritt,Säsongsbetonat

Quinoa och kokosgröt med rabarberkompott

7 jun , 2017, 18.01 fiadoepel

 

Nu äntligen har sommarlovet anlänt och juni kickat igång på allvar, den första riktiga sommarmånaden.

Slutet av våren innebar en massa skolrelaterade jobb för min del, därför har den här bloggen ekat lite tomt den senaste månaden. Nu blir det dock ordning på torpet igen!

Nästa vecka åker vi till Finland för sommarlov och allt vad det innebär. Vi har massor som ska skötas i landet, sockerärtor och pac choi ska sättas i marken med många fler och blommor ska förkultiveras. Ser verkligen fram emot att få byta ut stadsluften mot landeluft och skogspromenader, kvällsdopp i insjöar och utflykter av olika slag. Ser även fram emot att få experimentera med nya somriga recept som legat på lut sedan i höstas, som en längtat!

Har en hel hög med recept på lager som vi sakta mak ska beta igenom, men först tycker jag vi mjukstartar denna återuppståndelse med ett enkelt frukost recept. Frukost är typ dagens bästa mål tycker jag. Sedan i början av året har vi ätit quinoa gröt till frukost p.g.a väldigt mättande, glutenfritt, inhemskt samt proppad med fullvärdiga proteiner. Vi använder oss av den finska quinoan från sunspelt, som vi skrivit om tidigare. Den får en grötigare konsistens och passar därför ypperligt som gröt. Kom bara ihåg att blötlägga quinoan över natten, annars smakar den beskt.

Rabarber hör ju årstiden till och jag tycker den nästan gör sig bäst som en enkel kompott eller saftsoppa. Min mamma gör en syndigt god rabarbersoppa med kanel som helst ska drickas iskall en varm sommardag. Denna kompott är gjord på kokossocker och vaniljpulver, men du kan självklart byta ut vaniljen mot kanel om du vill.

TIPS! Ifall du tycker kokossmaken är för kraftig kan du byta ut kokosmjölken mot t.ex. mandelmjölk eller havremjölk.

 

kvinoa kookos puuro

Quinoa och kokosgröt med rabarberkompott, 2 portioner

 

  • 1 dl inhemsk quinoa, blötlagd över natten
  • 1 dl riven kokos
  • 3,5 dl tjock kokosmjölk
  • 1,5 krm himalaya salt

 

Rabarberkompott med smak av vanilj, ca 4 dl

 

  • 4 medelstora rabarberstänger
  • 2-4 msk kokossocker
  • 1/2 tsk torkad vanilj
  • 1/2 dl vatten

 

1. Skölj den blötlagda quinoan i kallt vatten. Lägg quinoa, riven kokos, kokosmjölk samt himalayasalt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 10-15 min.

2. Gör under tiden kompotten. Tvätta rabarbern ordentligt. Skär av blasten och roten. Hacka i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet, kokossockret och vaniljen. Koka upp och låt sjuda i ca 10 min eller tills rabarbern mjuknat.

3. Häll upp gröten i två skålar. Häll på rabarberkompotten. Toppa gärna med mera kokos och en skvätt valfri vegansk mjölk. Klart!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *