Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Glutenfritt,Veganskt

Ett hej och en grynfri granola

16 feb , 2017, 10.00 fiadoepel

 

Hej hallå!

Som ny blogg här på HBL tänkte jag att en liten presentation vore på sin plats.

Mitt namn är Fia och jag kommer driva den här bloggen tillsammans med min sambo, Jarkko. Vi har tidigare bloggat på thebluekitchen.ratata.fi och efter några års bloggande på ratata tänkte vi att en ny start på en ny blogg portal vore bra. Kort om oss då? Vi har alltid varit ett par som intresserat sig väldigt mycket för matlagning och när vi under sommaren 2013 gav oss i kast med att odla våra egna grönsaker beslöt vi oss för att helt enkelt skapa en blogg där vi kunde dela med oss av våra recept. Det hela kom helt naturligt också eftersom jag själv sysslar med fotografi på många olika plan så att dokumentera maten kändes som något naturligt.

Vad för sorts recept kommer vi att lägga upp här då?

Jo det är nämligen så att vi är veganer största delen av veckan, men ibland dyker det upp något ägg eller en bit fetaost. Så vi kommer främst att fokusera på veganska och vegetariska recept. Dessutom har vi sedan september ifjol gått över till en glutenfri kost (min mage tackar och bockar och mår så mycket bättre än vad den gjorde i somras). Vi kommer även satsa på att blogga om odling och ekologi.

Det om det, hoppas ni ska trivas.

Men nu över till recept nummer ett såhär passligt inför helgens långsamma frukostar, nämligen en grynfri granola.

Jag har alltid gillat müsli men har alltid varit besvärad över den stora mängden socker som alltid finns i färdig müsli som går att köpa i butiken, dessutom brukar den vara ganska dammig och torr i smaken. Därför gav vi oss in på att göra en egen granola sötad med banan för några år sedan. Då använde vi havregryn av fyra sädesslag som bas.

Men sedan en tid tillbaka var vi sugna på att testa göra en granola på bara frön och nötter. Låter helt fantastisk eller hur? Så i förra helgen gjorde vi en plåt. Den här granolan gräddas i en lägre temperatur för att behålla alla näringsämnen och vitaminer i nötterna och fröna intakta, så det gäller att ha lite tålamod men det är det värt.

TIPS! Köpt nötter och frön på lösvikt om du har möjlighet, då kommer du undan mycket billigare. Du kan såklart byta ut nötterna mot bara frön om du har allergier, prova dig fram och se vilka kombinationer du tycker passar bäst. Vill passa på att säga att vi använder nästan uteslutande ekologiska råvaror, men om det blir för dyrt så kan du köra på vanliga konventionella också. Se bara till att du använder ekologiska bananer, så slipper du giftrester och bidrar inte till problematiken på konventionella bananplantager.

grynfrigranola_1

Grynfri granola, 1 plåt

 • 2 dl solrosfrön
 • 1,5 dl pumpafrön
 • 2 dl skalade sesamfrön
 • 1 dl hampafrön
 • 2 dl cashewnötter
 • 2 dl hela mandlar
 • 1 medelstor ekologisk banan
 • 3-5 färska dadlar, urkärnade
 • 1 msk lönnsirap, kan uteslutas
 • 2 msk kallpressad eko kokosolja
 • 2 dl ekologiska kokosflingor

 

1. Lägg ugnen på 75°. Hacka mandlarna och cashewnötterna grovt. Häll i en stor bunke med resten av fröna.

2. Mosa bananen i en skild skål tillsammans med de urkärnade dadlarna. Lägg i kokosolja och blanda ihop allt väl med händerna. Lägg i en msk lönnsirap om det behövs.

3. Lägg bananmoset i bunken med fröna och nötterna. Arbeta in med händerna så att allting täcks och en klumpig smet har bildats.

4. Bred ut granolan på en pappersförsedd plåt. Rosta i mitten av ugnen i ca 2-2,5 timme. Rör om med jämna mellanrum så att rostningen blir jämn.

5. Ta ut ur ugnen och låt svala. Granolan kan vara lite mjuk när du tar den ur ugnen, men den hårdnar när den svalnar.

6. Blanda i kokosflingorna och häll upp granolan på burk med tät sittande lock. Ät inom en vecka.

 

grynfrigranola_2

TIPS! Toppa granolan på smoothie istället för yoghurt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *