Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Veganskt

Sushi med inhemsk quinoa

23 feb , 2017, 12.06 fiadoepel

 

Jag har så länge jag kan minnas varit väldigt intresserad av asiatiska smaker när det kommer till matlagning, framför allt när det gäller råa eller maträtter med massor av grönsaker man knappt kan uttala namnet på.

Sushi är ju något dom flesta av oss känner till och har smakat på. Och jag tycker sushi är som avokado, antingen älskar man det eller så faller det inte en i smaken över huvudtaget. Sushi är roligt att göra i sällskap och oftast, alltid (enligt min åsikt), godare om man gör det hemma.

Det knepiga med sushi, tycker jag, är att det alltid är ris baserat. Ris, som pasta, är rika på kolhydrater vilket gör att man känner sig proppmätt och får massvis med energi som kroppen snabbt bränner slut på. Dessutom rapporterar Livsmedelsverket att ris ofta innehåller arsenik, vilket inte är så mysigt att få i sig. Enligt livsmedelsverket brukar dock nivån av arsenik i ris inte utgöra någon akut hälsorisk, dock uppmanas man att ändå undvika att få i sig arsenik så gott det går. En vuxen individ bör helst inte äta ris produkter dagligen. Läs mer här KLICK!

Så, vad kan man ersätta riset med om man fortfarande vill göra sushi?

Jo, inhemsk quinoa.

Japp det är sant. För några år sedan lanserade Sunspelt en ekologisk quinoa som var odlad i Finland. Vi tyckte det lät för bra för att vara sant. Quinoa är ju ett riktigt super frö som både är glutenfritt, rika på fiber och innehåller dessutom fullvärdiga proteiner, vilka är viktiga att få i sig. Dessutom är quinoa rika på aminosyror.

Men varför är det viktigt att använda den finska quinoan då man gör sushi? Det är nämligen så att de inhemska quinoan, till skillnad från de andra utländska sorterna som går att få tag på i affären, får en grötaktig konsistens då den kokas. Detta gör den finska quinoan till ett perfekt alternativ till ris när det kommer till sushi eftersom riset i sushin behöver vara klibbigt så att rullarna ska kunna hållas ihop.

Så till receptet. Tips! Du kan fylla din sushi med precis vad du själv tycker om, kanske mango eller rödkål vore något?

Använd gärna ekologiska ingredienser så långt det går så slipper du rester av obehagliga bekämpningsmedel och gifter.

 

quinoa sushi

Sushi på inhemsk quinoa, 2 portioner

 

  • 3dl ekologisk inhemsk quinoa
  • 1 msk ekologisk risvinäger, kan uteslutas
  • 4 ark nori
  • 1/2 paket jalo tofu, marinerad
  • 1/4 ekologisk gurka
  • 1 avokado
  • 1 tum storlek färsk ingefära
  • Mungbönsgroddar, kan uteslutas
  • En skvätt kallpressad ekologisk kokosolja till stekning

 

1. Börja med att koka quinoan på låg värme enligt anvisningarna på paketet. Ställ av spisen och låt kallna.

2. Skär tofun i skivor och stek på medelhög värme i några minuter tills den fått en fin yta. Vänd och stek på andra sidan. Ställ av spisen och låt svalna. Skär tofun i stänger. Skala ingefäran och skär i stänger, skär även gurkan i stänger. Kärna ur avokadon och skiva den i bitar.

3. Blanda risvinäger med quinoan, om du inte använder vinäger kan du använda himalaya salt och en skvätt citron saft.

4. Lägg ut ett nori ark på en handduk. Klicka ut quinoa och tryck ut, med hjälp av händerna, över nori arket. Lämna 1/2 cm fri från quinoa på den övre kanten.

5. Börja med att fylla nori arket. Lägg önskad fyllning på nori arkets nedersta del, ungefär 1-1 1/2 cm från undre kanten. Lägg passligt fyllning i en horisontell linje över arket, du får själv avgöra hur mycket du behöver.

6. När du lagt önskad mängd med fyllning på nori arket är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Det här kan vara lite knepigt om man är ovan men övning ger färdighet. Ta tag i handdukens nedre del och vik försiktigt över nori arket med fyllningen framåt. Använd handduken för att rulla ihop arket till en rulle. Limma ihop rullen genom att pensla lite vatten på nori arkets översta del, den du inte täckte med quinoa.

7. Upprepa proceduren med resterande nori ark.

8. Skär rullarna i önskad storlek, men skulle tipsa om att inte göra dom tunnare än två cm.

9. Klart! Servera med en god soja sås, gärna japansk, och wasabi eller ät sushin som den är.

 

 

Källor:

matkalkyl.se

sunspelt.fi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *