Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Säsongsbetonat,Veganskt

Ångkokt grönkål, broccoli samt sparris med kummin rostade morötter & syrlig tahini sås

3 jun , 2018, 12.22 fiadoepel

 

Våren och sommaren är garanterat den bästa tiden när det kommer till matlagning och receptkreativiteten. Färska råvaror går att få tag på igen och en kan lägga linsgrytorna åt sidan för en liten stund och rafistulera i allt det färska istället.

Det här är en väldigt grön rätt som vi egentligen gjorde redan i april men som fått stå på hyllan och vänta ända tills nu.

Att ångkoka grönsaker har varit på tapeten hemma hos oss nu en lång tid. Genom att ångkoka din grönsaker behåller råvarorna det mesta av de vitaminer och mineraler som annars går förlorade vid vanlig kokning. Det kräver dessutom mindre vatten och är mer energisnålt på så vis!

 

steamed kale, broccoli & asparagus with cumin roasted carrots

Jag har alltid älskar sparris ända sedan jag var liten, dock är den ekologiska sparrisen alltid väldigt dyr så gissa om jag blev glad då jag såg att sparrisen är med på Clean Fifteen?

Du kan givetvis använda vilka grönsaker du vill, varför inte byta ut grönkålen mot t.ex. färsk spenat eller mangold? Vi kände att denna rätt även behövde någon form av sås så vi svängde ihop en vinägrett på tahini, citron och en skvätt sesamolja. Det gifte sig verkligen jättebra med den lena smaken från både den ångkokta broccolin och sparrisen!

 

TIPS! Ackompanjera rätten tillsammans med grillade grönsaker eller tofu.

 

steamed kale, broccoli & asparagus with cumin roasted carrots

Ångkokt grönkål, broccoli samt sparris med kummin rostade morötter & syrlig tahini sås, 2 portioner

 

  • 1 medelstort huvud broccoli
  • 3-4 stora blad grönkål
  • 200 g färsk sparris
  • ca 8-10 morötter
  • 1 msk kummin
  • 2 msk tahini
  • saften från 1/2 ekologisk citron
  • 1-2 msk sesamolja, eller olivolja
  • 2 msk neutral olja
  • himalaya salt och grovmalen svartpeppar efter smak

 

1. Lägg ugnen på 200°. Tvätta och dela morötterna på längden i 4 delar. Lägg i en ugnsfast form och ringla över neutral olja, salt och peppar samt kummin. Gnid in morötterna väl.

2. Ugnsrosta i varmluftsugn ca 20 min och ca 30 min i vanlig ugn på mellersta fasen.

3. Gör under tiden tahini såsen. Klicka ut tahini i en skål, häll på citronsaft, olja och en nypa salt samt lite svartpeppar. Blanda om med en gaffel. Smaka av och tillsätt mera salt eller svartpeppar om det behövs.

4. Tvätta grönsakerna. Hacka grönkålen i önskad form, bryt av broccolibuketterna och skär bort undre delen av sparrisarna.

5. Ångkoka sparrisen i ca 8-10 minuter, broccolin ca 6-8 minuter och grönkålen ca 5 minuter. Om du tycker grönsakerna behöver mjukna ytterligare, låt ångkoka under längre tid.

6. Ta ut morötterna ur ugnen.

7. Fördela grönkålen på flata tallrikar, lägg över broccoli, sparris och slutligen de ugnsrostade morötterna. Toppa med tahini såsen.

8. Klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *