Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Raw,Sallader,Säsongsbetonat,Veganskt

Gurksallad 2.0

12 jul , 2018, 09.43 fiadoepel

 

 

 

Jag har verkligen under den gångna månaden gjort allt som stått i min makt att sitta vid datorn så lite som möjligt. Efter vårens kurser i skolan kände jag att jag trots att jag inte trodde det var nödvändigt, behövde en paus.

För att inte tala om sommaren som ger sig till känna där utanför fönstret, en vill ju verkligen på alla sätt inte missa en sekund av det vackra vädret som vi då och då får till skänks. Temperaturen visar just nu 22 grader och snart snart kommer vi laga frukost som kommer inmundigas i trädgården, en får ju passa på.

Men nåväl, här kommer ett recept så här på torsdag förmiddag innan dagen rullar igång sådär på allvar.

Jag har alltid varit tokig (är det ett bra ord att använda eller klingar det en smula desperat?) i gurka av alla former. För mig är gurka det mest optimala en kan äta under sommaren då man suktar efter något fräscht som samtidigt släcker törsten.

Ifjol komponerade vi ju ihop ett recept på en enkel gurksallad med pepparmynta och lime ☞ (KLICK!) och i förra veckan då vi hittade frilandsgurkor på den lokala mataffären beslöt jag mig för att uppgradera receptet lite. Eller vi har i själva verket gjort om receptet helt och hållet, det enda som återstår är gurkan.

 

gurksallad 2.0

Sommaren hör ju till de mest inspirerande tiderna för en matbloggare och receptkreatör skulle jag vilja påstå. Torgen och butikerna dignar av färska råvaror som man som nordbo är alldeles svältfödd på under ena halvan av året. I vår trädgård har vi i år inte särskilt mycket grönt då det är knepigt att odla på större skala när man spenderar bara en par tre månader i sommarhemmet, men perenner finns det gott om! I kryddlandet växer pepparmynta, oregano, gräslök, timjan och citronmeliss och i drivbänkarna massvis av ruccola och rädisor. Rädisorna hör till de grönsaker vi sått från frö i år tillsammans med grön- samt svartkål, sockerärter och vitlök som vi tryckte ner i höstas. Jag saknar verkligen att odla sådär ordentligt, förr om åren hade vi både tomater och pumpor och zucchinin, till och med kronärtskockor odlade vi. Men det har även varit bra att få ta en paus från allt detta, nu efter några år vet man med säkerhet att man gärna odlar i lite större skala och vi ser bägge fram emot att få göra det igen om några år.

Nåja, till receptet! Detta är som sagt en utökad och modifierad version av förra årets recept. Dill är en krydda jag sällan använder men den går alldeles utmärkt ihop med gurka! Mungbönsgroddarna kan uteslutas men de ger en härlig krispig känsla i rätten. Ruccolan känns som ett central inslag då den ger salladen en härlig pepprighet. Ät gurksalladen som den är för en lättare lunch eller komponera den ihop med kanske säsongens grillade grönsaker.

 

gurksallad 2.0

Gurksallad 2.0

 • 8 – 10 frilandsgurkor
 • En rejäl näve färsk ruccola
 • Blasten från 2 salladslökar
 • En rejäl knippe färsk oregano
 • En knippe gräslök
 • 1 kruka färsk dill
 • En par nävar mungbönsgroddar, kan uteslutas
 • 1 dl rostade solrosfrön
 • Saften från 1/2 ekologisk citron
 • 2-4 msk ekologisk olivolja
 • Grovt havssalt och nymalen svartpeppar efter smak

 

1. Skala gurkorna och skär dem i lämpliga bitar, halvmånar eller tärningar beror på vilket du föredrar. Lägg dem i en bunke. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, rosta solrosfröna gyllenbruna. Ta av från plattan och låt svalna.

2. Blanda citronsaften tillsammans med olivoljan, vispa ordentligt med en gaffel och smaka av med salt och svartpeppar.

3. Skölj diverse gröna blad och kryddor. Hacka dem mindre och lägg i skålen med gurkan, blanda om väl.

4. Lägg mungbönsgroddarna och de rostade solrosfröna. Blanda.

5. Klart! Smaklig måltid!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *