Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Säsongsbetonat,soppor

Vegansk snålsoppa

29 aug , 2017, 10.43 fiadoepel

 

För några veckor sedan fick jag ett sådant otroligt begär efter en enkel, säsongsbetonad soppa. Det tog inte länge förrän jag mindes mig de sommarsoppor man serverades i skolan när man var liten, de inte allt för smakfulla sopporna som man slevade in tillsammans med knäckebröd med ost på.

Sommarsoppa, eller kesäkeitto som jag föredrar att kalla den, är en traditionell maträtt som består av mjölk och säsongens grönsaker. Eftersom den innehåller mjölk, men utöver det är vegetarisk, passade vi på att göra en helvegansk variant. Fast då proteininnehållet sjönk rejält då vi bytte ut mjölken, adderade vi röd quinoa för att göra soppan mera näringsrik och mättande. Quinoa är ett utmärkt livsmedel för dig som är vegan då quinoa innehåller ganska stora mängder protein, dessa proteiner är dessutom fullvärdiga. Vi valde den röda quinoan eftersom den har högre fiberinnehåll än den vita, men den vita går såklart också precis lika bra!

Använd precis de grönsaker du själv tycker om, kanske byta ut blomkålen mot broccoli? Och kom ihåg att gärna använda ekologiska varor så långt som det går.

 

Kesäkeitto 2

Sommarsoppa, ca 4 portioner

 

  • 4 medelstora potatisar
  • 3 motötter
  • 1 gul lök
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1-2 palsternackor
  • ca 4-5 blad svartkål, eller grönkål
  • 100 g färska, gröna bönor
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 dl röd quinoa
  • En knippe färsk persilja
  • 2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
  • 7,5 dl vegansk mjölk, t.ex. havremjölk
  • Vatten om det behövs
  • Himalaya salt och svartpeppar efter smak
  • Herbamare efter smak
  • 1-2 msk mald koriander
  • Kallpressad kokosolja att steka i
  • Alfalfa groddar, kan uteslutas

 

1. Tvätta potatisen ordentligt, skär i mindre bitar. Skala och hacka löken.

2. Hetta upp kokosoljan i en kastrull. Fräs löken på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Lägg potatisen i kastrullen tillsammans med koriandern och stek i någon minut, häll på mjölken och låt koka upp. Låt koka i ungefär 20 minuter. Sprita bönorna och lägg i kastrullen efter ungefär då ungefär 15 min av kokningen återstår. Addera lite svartpeppar och himalayasalt. Skala morötterna och palsternackorna, skär i slantar, lägg i kastrullen.

4. Strimla kålen och bryt blomkålen i små buketter. Koka quinoan skilt i ungefär 15 min i lättsaltat vatten.

5. Lägg blomkålen och svartkålen då ca 10 min av kokningen är kvar. Häll i matlagningsgrädden och rör om väl. Låt allt koka tills det mjuknat. Häll i den kokta quinoan och smaka av med herbamare och svartpeppar.

6. Klart! Servera med en skiva bröd och toppa gärna med lite alfalfa groddar.

 

2 kommentarer

  1. Mållan skriver:

    Snålsoppa heter det ju. I min värld. Sommarsoppa är en översättning från just kesäkeitto, men det säger väl ingen?

    • fiadoepel skriver:

      Tack för din kommentar! Som jag skrev använder jag själv det finska ordet, men kan ändra receptet till snålsoppa om det känns bättre så 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *