Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Säsongsbetonat,Veganskt

Pasta med stuvning på kantareller, nässla och salvia

14 aug , 2017, 08.53 fiadoepel

 

 

Äntligen är det kantarell tider! Om det är något jag verkligen älskar i alla dess olika former så är det svamp. Det jag uppskattar mest med svamp är diversiteten i smak, hur enkelt det är att använda dem och att man kan plocka och förvara svamp inför kommande middagar under kalla vinterkvällar.

Vi har alltid plockat svamp i min familj. Dock har vi alltid gått ut lite senare på hösten då skogen är full av trattkantareller och svarta trumpetsvampar. Jag har alltid smått avundats de personer som har sina kantarellgömmor, jag har aldrig själv hittat en sådan nämligen. Visst besöker vi skogen från slutet av juli och framåt för att söka lyckan men vi kommer oftast tillbaka bara med en handfull gyllengula kantareller. Eftersom vi alltid hittar så lite kantareller passar vi alltid på att göra något riktigt lyxigt av dem. Ibland steker vi dem med schalottenlök och lägger på smörgås, men den här gången gjorde vi en stuvning som vi serverade tillsammans med pasta.

I stuvningen har vi även använt oss av färsk nässla. Att plocka nässlor hör ju våren till men eftersom vi har en egen trädgård och ofta rensar bort stora nässlor kommer det upp nya, späda skott under hela sommaren. De flesta har säkert vid det här laget stött på nässlan och dess goda egenskaper som läkeväxt. Brännässla innehåller mycket järn och vitaminerna C och A. Man ska dock använda nässla med måtta och endast använda de små späda bladen då de stora kan vara lite för kraftiga på njurarna. Brännässlan har en lång rad medicinska egenskaper som t.ex. urindrivande, matsmältningsbefrämjande, och blodcirkulationsfrämjande. Växten har även god inverkan på nedsatt immunförsvar och reumatisk verk. Brännässlans blad bränns inte efter förvällning eller torkning och malning.

Salvia är en annan läkeört och fantastisk krydda som vi valt att lägga i stuvningen. Jag upplever att salvian varit lite försummad inom matlagningen, själv hör den till min topp tre när det kommer till kryddor. Salvian har också en rad goda egenskaper, precis som nässlan. Den är bland annat blodtryckssänkande, dämpar menssmärtor och aptitfrämjande.

TIPS! Det går såklart bra att byta ut nässlan mot t.ex. spenat eller mangold.

 

kantarell pasta

Stuvning på kantareller, nässla och salvia, 2 portioner

 

 • 2,5 dl färska brännässlor, eller färsk spenat
 • 2 dl växtbaserad matlagningsgrädde, t.ex. planti original
 • 2 schalottenlökar, eller 1 gul lök
 • 2-3 klyftor vitlök
 • 1/2 l färska kantareller
 • En rejäl näve färsk salvia
 • Himalaya salt och färskmalen svartpeppar efter smak
 • En skvätt ekologisk olivolja
 • 200 g valfri pasta
 • Rostade solrosfrön, kan uteslutas

 

1. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en stekpanna på låg värme. Lägg i löken och fräs den genomskinlig.

2. Hacka brännässlorna, lägg i stekpannan. Stek några minuter.

3. Skiva svampen. Lägg ungefär 2/3 av svampen i stekpannan, strö över salt och peppar. Stek en par minuter. Hacka under tiden salvian grovt och lägg ca hälften i stekpannan. Häll i matlagningsgrädden och rör om, sänk värmen och låt sjuda.

4. Hetta upp olja i en separat stekpanna. Fräs resterande kantareller på medelhög värme tillsammans med resten av salvian, lite salt och peppar.

5. Koka pastan efter anvisningarna på paketet.

6. Klart! Häll upp pastan i djupa skålar, häll över såsen och toppa med de stekta kantarellerna och gärna lite rostade solrosfrön.

 

 

Källor:

Häxans trädgård – Läkeväxter förr och nu, Hella Nathorst-Böös, ISBN 978-91-87371-84-4

 

En kommentar

 1. Miilo skriver:

  Mums, låter helt sjuukt gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *