Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Frukost,Glutenfritt,Raw,Sött,Veganskt

C-vitamin rik chia pudding med havtorn, mango och nypon

7 mar , 2018, 09.10 fiadoepel

 

God morgon! Eller god förmiddag snarare. Idag tänkte jag dela med mig av ett nytt favorit recept när det kommer till frukost.

När det gäller frukost äter vi till vardags vår quinoagröt med havregryn istället för kokos ☞ (KLICK) som vi oftast toppar med hemgjord chia sylt eller skivat äpple och kanel, men till veckoslutet är det alltid trevligt att bryta vardagsmönstret. Jarkko brukar baka surdegsbröd, vanligtvis finns en hel drös med groddar på diskbänken som vi toppar smörgåsen med, och slutligen brukar vi ha förberett en chia pudding dagen innan. Vanligtvis brukar vi köra en dubbel chia pudding, det vill säga två olika smaker, en mera neutral på växtbaserad mjölk och en syrlig med sting i gjord på bär.

För en par veckor sedan ville jag experimentera med havtorn och gjorde en pudding på enbart havtorn. Detta recept var inte så lyckad dock då havtornen har en ganska så bitter smak, så jag förkastade receptet och började klura ut ett nytt.

Mango är en av mina favoritfrukter och i det här landet kan man för en hyffsat billig peng köpa ekologisk fryst mango i bitar. Detta har blivit en av våra basvaror i frysen då mangon fungerar utmärkt som substitut till lördagsgodiset. Dessutom är det så gott då dom fortfarande är halvfrusna. Så jag beslöt mig för att mixa ihop mango och havtorn då jag tänkte att mangons mjuka, lena smak kunde gifta sig fint med havtornens syrliga, lite bittra smak. Resultatet? Det blev verkligt lyckat!

Trots att chiafrön innehåller väldigt mycket fibrer ville jag ändå maximera fiberinnehållet i puddingen så jag lade i lite nyponmjöl, visste du att nypon innehåller ca 58g fibrer per 100g? Och För att inte tala om nyponens alla goda egenskaper som högt vitamin innehåll, framför allt C-vitamin, samt rik på antioxidanter.

TIPS! Ifall du inte hittar fryst mango eller den färska är för dyr funkar såklart mango puré precis lika bra! Tänk också på att havtornen innehåller ganska hårda, svarta frön. Du kan om du vill plocka bort dessa då du mixat smeten.
sea-buckthorne & mango chia pudding

Chia pudding med havtorn, mango och nypon, 2 portioner

 

  • 1 dl tinade havtorn
  • 2 dl mango, tinad fryst, färsk eller puré
  • 1 dl ekologisk apelsinjuice
  • 1 msk nyponpulver
  • 1/2 – 1 dl chiafrön, beroende på hurdan textur du vill ha

 

1. Mixa de tinade havtornen tillsammans med mango och apelsinjuice. Rör i nyponpulvret och blanda ordentligt.

2. Rör i chiafröna och ställ i kylen över natten

3. Rör om puddingen väl och fördela jämnt i två skålar.

4. Toppa med valbara frukter och annat jox, t.ex. blodapelsin, riven kokos och bipollen.

5. Klart! Smaklig frukost!

 

 

Källor

Kung Markatta

Kurera.se

Matkalkyl.se

Livsmedelsinfo.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *