Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Säsongsbetonat,Sött,Veganskt

Vegansk, kryddig äppelkaka med smak av vanilj och muskotnöt

20 sep , 2018, 09.25 fiadoepel

 

 

Det känns som om hösten äntrade en aning tidigare i år än ifjol. Eller kanske det bara är jag?

Nåväl, vi närmar oss slutet av september och höstdagjämning och i Göteborg blåser det friskt och löven på träden har sakta mak börjat gulna.

Min vardag består mest av essäskrivningsarbete, både skrivande, research och dyl. Igår spenderade jag fem timmar på Hasselblad stiftelsens bibliotek läsandes tre böcker, en finsk två engelska. Jag minns inte när jag senast skulle ha spenderat så många timmar i ett bibliotek, kanske är det den annalkande hösten och essäkursen som lagt mig i detta mode av långsam effektivitet. Om nu dessa två motsättningar kan gå ihop.

Förresten! Kom ihåg att anmäla dig till novembers matfotograferingskurs om du inte redan gjort det! Kursen går av stapeln 16-18 november på Västra Nylands Folkhögskola i Karis, läs mer om kursen och anvisningar för anmälning här ☛ KLICK

Men så, nu till dagens recept. Förra veckoslutet blev vi bjudna på middag hos en kär vän. Som bidrag till kvällens middag beslöt jag mig för att göra en klassisk äppelkaka, fast med en rejäl dos kryddor!

Detta recept kommer ursprungligen från HBLs tidning, tror det var september eller oktober 2013, och det har använts flitigt hemma hos min mor under alla höstar sedan dess då äpplena mognat på trädet i trädgården. Jag bad om receptet och gjorde om det till en vegansk variant, och tripplade mängden kryddor för att sätta sprätt på det hela. Vaniljen ger en mjuk sötma medan muskoten ger kakan en kryddig mustighet. Vi använder alltid kokossocker då det har ett lågt GI och inte påverkar blodsockret på samma sätt som ”vanligt” socker. Kokossockrets GI är ungefär 1/3 av vad sockerbets-, rörsocker eller honungens GI värde. Dessutom har kokossocker en karamellaktig smak som är alldeles underbar. Du kan såklart använda rörsocker eller varför inte muscovadosocker istället för kokossocker om du vill!

Använd gärna ekologiska produkter så långt det bara går. Och kom ihåg, inhemska trädgårdsäpplen är de bästa du kan använda just nu när det kommer till bakning. Denna kaka blir absolut inte lika god med Granny Smith äpplen liksom.

 

vegan, spicy applecake

Kryddig äppelkaka med smak av vanilj och muskotnöt

 

  • 3 dl speltmjöl
  • 1,5 dl kokossocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 rågade msk kallpressad kokosolja + lite till smörjning av kakform
  • 1,5 dl fet växtbaserad mjölk, t.ex. Plantis havremjölk för kaffe
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm färskriven muskotnöt
  • 1 krm torkad vanilj, kan uteslutas

 

1. lägg ugnen på 200°. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och kokossocker i en bunke. Klicka i kokosoljan och arbeta med händerna till en smidig deg.

2. Häll i mjölken och blanda hastigt ihop till en smet. Häll i en smord form med löstagbar kant.

3. Skär äpplena i medeltunna skivor. Fördela över smeten i formen. Pudra över lite kokossocker och ställ kakan i ugnen på mittersta falsen.

4. Grädda i 30-40 min.

5. Klart!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *