Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Veganskt

Harissa, stark nordafrikansk sås med röd paprika och chili

30 sep , 2018, 16.02 fiadoepel

 

Det är den sista september. Utanför fönstret skiftar oxeln sakta men säkert färg, den har börjat anta en orangeröd nyans.

Hemma hos oss har de senaste veckorna gått åt att kurera flunssasymptom med diverse dekokter på örtblandningar, massvis med gurkmeja latte (☛ KLICK!) och echinacea i varje glas med vatten.

Jag har haft min första arbetsdag på mitt nya jobb, eller snarare en introduktionsdag. Är väldigt pepp på detta nya jobb som jag kommer varva med mina studier. Var är det jag jobbar då? Jo det är nämligen så att jag fått en timanställning på Göteborg Konstmuseum där jag kommer fungera mest som utställningsvärd men även sälja biljetter, dra rundvandringar och jobba i shopen. Ska verkligen bli jättespännande. Museet har tidigare haft utställningar med många finska konstnärer bland annat, Helene Schjerfbeck, Esko Männikkö, Tove Jansson och även en samlingsutställning där ett porträtt av min farmors farmors mor, Hilma Westerholm, målad av Elin Danielsson-Gambogi fanns med.

Men nog om det.

Dagens recept är ett tämligen enkelt ett. Grytor och långkok hör ju hösten till, men jag har alltid tyckt att formatet meze är en maträtt som passar vilken säsong som helst. Dessutom är det spännande att applicera detta på de olika säsongerna och använda de råvaror som är just typiska för den årstiden.

Ett måste på min mezetallrik är harissa.

De flesta har säkert hört talas om harissa nån gång, men för er som inte vet kan jag berätta att det är en nordafrikansk, stark sås gjord med massa olika sorters chili, vitlök och en kryddblandning. I Algeriet brukar harissa tillsättas i olika slags soppor, grytor och couscous och såsen funkar även bra som marinad till t.ex. aubergine. Tunisien är landet som tillverkar och exporterar mest harissa i världen, år 2006 exporterade landet 22 tusen ton färdiglagad sås. Skulle vilja se alla dom burkarna på en gång. Och där når dagens kuriosa sin ände.

 

harissa

Jag brukar alltid använda ugnsrostad, röd paprika i min harissa. Men en av de absolut viktigaste ingredienserna är kryddblandningen. Denna kan variera beroende på region och tradition men vi använder oss av alla de kryddor vi tycker passar i, t.ex. spiskummin och koriander.

Hettan är en annan väldigt viktig aspekt när det kommer till harissa. Vi brukar använda denna från Sonnentor ☛ KLICK och vanligtvis använder vi mellan två till fyra chilifrukter beroende på storlek då dessa är rätt så eldiga.

 

TIPS! Som med de flesta andra rätter där chili finnes är det bra att laga harissan ca 1 dygn innan du planerat äta/servera den. Chilin och resten av smakerna kommer fram mycket mer om man låter såsen stå för sig själv någon dag!

 

Kom ihåg att paprika och chili finns med på listan Dirty Dozen, så var måna om att använda ekologiska ingredienser så är du snäll inte bara mot miljön utan även din egen kropp.

 

harissa

Harissa, ca 3 dl

 

  • 2 röda paprikor, gärna ekologiska
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2 msk rostad kryddblandning, recept nedan
  • 2-4 torkade chilifrukter
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 4 msk tomatpuré, kan uteslutas men ger fin färg
  • 1/2 dl olivolja
  • havssalt efter smak

 

1. Lägg ugnen på 200°. Tvätta och skär paprikorna i bitar, plocka bort fröna. Lägg i ugnsfast form och rosta i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Ta ut paprikorna då dom börjat bli mjuka och har svartnat lite lite på vissa håll.

2. Mät upp 1/2 msk av vardera kryddor: korianderfrön, hel spiskummin, fänkålsfrön och kummin. Lägg fröna i en mortel och mala till mjöl. Hetta upp en stekpanna till medelvärme, rosta de malda fröna tills de börjar dofta. Lägg i en skål. Mal chilifrukterna och blanda tillsammans med resten av kryddorna. Var sparsam med chilin om du är känslig, det är bättre att börja med mindre och addera om det behövs.

3. Skala och hacka vitlöken. Lägg den rostade paprikan i en skål tillsammans med vitlöken, tomatpuré och olivoljan. Mixa till en slät blandning med en stavmixer. Blanda i kryddblandningen och rör om med en sked så att det blir jämnt fördelat.

4. Klart! Förvara i burk i kylskåpet.

 

TIPS! Harissa är ett utmärkt alternativ till ketchup tillsammans med klyftpotatisar!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *