Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Ekologi,Tips

Dirty Dozen & Clean Fifteen

1 jun , 2018, 09.08 fiadoepel

 

❀ Nu är det juni och det kan vi kalla officiellt för den första sommardagen inte sant? ❀

Håhåjaja, sicken bloggpaus det blev, senast jag bloggade här var i slutet av mars HUPS!

Hela våren har kretsat kring skolarbeten och utställningar och när våren närmade sig sitt slut kom tropikvärmen till Göteborg. Av förklarliga skäl har jag därför tagit en paus från detta ställa, känner att det även behövts eftersom jag blivit rent sagt matt av tanken att klura ut nya recept och prestera. Men men, nu är det sommarlov och jag tänkte därmed sparka liv i den här bloggen! Är för övrigt rätt så pepp på sommarmat och har redan några recept på lut som kommer komma upp under sommarmånaderna så stay tuned!

Tack förresten för alla anmälningar till WORKSHOPEN som går av stapeln om en par veckor, ska bli så himla kul att få träffa er!

För att mjukstarta den här sommaren har jag tänkt att vi ska ta en titt på EWG (Environmental Working Group)’s nya lista vad gäller frukt och grönt och bekämpningmedel. Varje år gör organisationen en utförlig undersökning av de mest förekommande frukt och grönt som handlas i butikerna. De skriver en utförlig rapport på undersökningen och sammanställer sedan de listor som går under namnen Dirty Dozen och Clean Fifteen.

dzcf_blogg
Vad är syftet med detta då kan man ju kanske fråga sig? Jo, grejen är den att alla personer kanske inte alltid har möjlighet att köpa ekologiskt odlade grönsaker, på så sätt hjälper listan Clean Fifteen dig till att handla råvaror som har så lite spår av bekämpningsmedel som möjligt. Det är väl bra? Hur är det med Dirty Dozen då? Jo som namnet säger är dessa tolv råvaror de frukter och grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedel. Enligt EGW’s rapport från år 2018 var det ett prov på jordgubbar som innehöll hela 20 olika sorters bekämpningsmedel. Låter inte riktigt lockande att stoppa dessa i munnen inte sant?

Jordgubbar är tyvärr ett av de livsmedlen som år efter år hamnar ganska högt på listan för de mest kontaminerade livsmedlen, i år hamnade dom på första plats.

Det är också viktigt att tänka på att EWG är baserade i USA och att i det landet finns en hel del knasiga bekämpningsmedel som inte ens är tillåtna inom EU. Så en amerikansk jordgubbe innehåller säkerligen mycket mycket högre halter av bekämpningsmedel än en finsk jordgubbe.

Däremot så tänker jag att den här listan ändå ger bra riktlinjer för dig som vill handla så ren mat som möjligt. Som sagt är standarden på bekämpningsmedel en helt annan värld i Europa än i USA, men kom ihåg att till och med Glyphosate (tror vi ska lämna detta outtalat här och nu, tror dom flesta vet vilket vidrigt ämne detta är)  än så länge är lagligt inom EU.

Så, använd sunt förnuft, ifrågasätt, handla så mycket inhemskt som det bara går, var kritisk.

Här kan du läsa hela rapporten från EWG (KLICK!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *