Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Drycker,Sött,Veganskt

Cold brew latte med karamellig kokossirap

20 jul , 2018, 17.13 fiadoepel

 

 

Äntligen äntligen är högsommaren här med allt vad det innebär! Dom senaste två veckorna har vi vistats ute nästan hela dagarna, simmat i den närliggande insjön flera gånger per dag, åkt skateboard i grannstadens utomhuspark, läst i hängmatta och ja tagit hand om trädgården. Det finns få saker jag tycker är så gott och uppfriskande (ja, kanske lite motsägelsefullt) då det är väldigt varmt som iskaffe.

Medan vårens värmebölja lägrade över hela Göteborg gick jag och fick en fäbless för denna kylda dryck. Liksom, jag tog verkligen min kaffekonsumtion (som hittills i mitt liv varit nästan obefintlig) till helt nya nivåer.

Jag har alltid föredragit kallt kaffe framom varmt. Då jag jobbade på restaurang i Melbourne för några år sedan var kallt kaffe nästan det enda jag klunkade i mig under jobbskiftena.

Ifjol somras fick jag, efter att ha druckit en iskaffe på Röda Sten konsthalls café, lust att experimentera fram ett eget recept. Vad jag störde mig mest på i de iskaffen jag brukade köpa var att isbitarna som serverades med var helt vanliga isbitar som efter en tid, ja ni kan ju gissa, smalt och spädde ut kaffet rejält. Detta var en smakupplevelse som jag tyckte var ganska tråkig då iskaffen redan var blandad med vegetabilisk mjölk, till slut smaka hela härligheten bara blaskigt.

Så under föregående sommar beslöt vi testa göra iskuber av kaffe istället. Det var verkligen en sån där aha-upplevelse som nästan kändes som om man lyckats öppna en låst dörr och plötsligt får ta del av en helt ny värld. Skillnaden mellan kaffe iskuber och vanliga gjorda på vatten är som ni säkert redan räknat ut något alldeles särskilt. Man blir inte bestraffad med ett blaskigare kaffe om man råkar dricka den för långsamt, utan kaffesmaken blir bara kraftigare och kraftigare i takt med att isbitarna smälter.

En annan sak jag stötte på i våras då jag inledde min experimentationstid var att jag upplevde det ganska krångligt att koka kaffe, kyla det och sedan använda det i iskaffe. Så en dag köpte jag Oatlys coldbrew och blev genast intresserad av vad detta cold brew egentligen är för slag. Efter lite efterforskning kom jag fram till att detta var nog den ultimata metoden för en iskaffe.

Som namnet säger brygger man cold brew på kallt vatten. Det enda som egentligen behövs är längre tid så att vattnet får dra åt sig så mycket av kaffet som möjligt. På grund av den kalla temperaturen på vattnet och tiden tenderar kaffet få en mindre syrlig smak, personligen tycker jag kaffet även får en mera rund karaktär. Som sagt så är tiden A och O när det kommer till cold brew. Man kan utan problem låta rasket dra i upp till 24 timmar. Jag brukar låta blandningen stå ca 16 timmar. Ett plus i kanten är även att då du brygger kaffet kallt sparar du enorma mängder i energiförbrukning då du inte använder spisen/kaffekokaren över huvudtaget! Jag brukar alltid använda riktigt mörkrostade bönor då jag lagar cold brew eftersom drycken ju späs ut med plantbaserad mjölk och jag föredrar en riktigt kraftig kaffesmak, men mellanrost går naturligtvis lika bra. Pröva dig fram till vad du tycket passar bäst! Ett annat tips är att använda hela bönor som du maler själv, då får du tillgång till riktigt färska bönor som inte fått stå och härsknat till i malet format i en påse på någon hylla.

Jag förespråkar att alltid använda ekologiskt och fair trade producerade kaffebönor. Kaffe är en av de varor som det odlas, säls och förbrukas mest av i hela världen vilket i sin tur innebär att businessen tenderar vara ganska smutsig för att hålla priserna nere. Trafficking är tyvärr även väldigt vanligt så om du har möjlighet att betala några euro extra, köp eko!

Gör kaffeisbitarna ett dygn innan du sätter igång cold brewn. Du kan använda helt vanligt bryggkaffe till isbitarna om du inte vill krångla till det allt för mycket!

Du kan såklart laga sirapen/sockerlagen av rörsocker också, men då får du inte samma karakteristiska knäckiga smak som kokossockret ger.

 

vegan coldbrew

Vegansk Cold Brew Latte med Karamellig Kokossirap, 2 portioner

 

  • 6 kaffemått mörkrostade hela kaffebönor
  • 5 dl kallt vatten
  • 1/4 dl kokossocker
  • 1/4 dl vatten
  • 2 dl växtbaserad mjölk, Plantis havremjölk för kaffe funkar utmärkt!

 

1. Dag 1. Mala kaffebönorna i en mal och lägg i en tillbringare, häll på det kalla vattnet och blanda om med en sked. Täck med lock och ställ i kylen, låt stå minst 16 timmar.

2. Dag 2. Mät upp kokossockret i ett mått, häll på varmt vatten och rör om tills sockret löst sig i vätskan. Sirapen ska vara lättflytande. Låt svalna.

3. Sila kaffet genom en såssil eller ett kaffefilter, tryck ut så mycket vätska som möjligt.

4. Häll ca 2-3 tsk sirap i två glas, lägg på kaffeisbitar och fördela cold brewen lika. Häll på plantbaserad mjölk.

5. Klart! Rör om och njut av svalkande, gott kaffe!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *