Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Sallader,Säsongsbetonat,Veganskt

Enkel vegansk potatissallad

23 jul , 2017, 09.39 fiadoepel

 

Äntligen sol och värme! Hoppas ni alla har möjlighet att ta sommarvädret tillvara, att ni kanske simmar och ligger på stranden eller äter glass i någon park.

Jag tänkte kika in en snabb sväng och dela med mig av ett recept som är perfekt till grillbjudningar och sommarfester. Den hederliga potatissalladen. Jag gjorde egen potatissallad för första gången i våras, har på något underligt vis trott att det är mera invecklat än vad det i själva verket är, och blev rätt så imponerad över hur enkelt det var. Då använde jag en skvätt turkisk yoghurt som blivit över och sedan dess har jag velat ta fram ett recept som är helt och hållet veganskt. Vid midsommaren experimenterade vi med ett recept på sojayoghurt, men det föll inte riktigt mig i smaken. Vi grubblade över vad vi kunde använda oss av istället som ändå var veganskt och allra helst inhemskt. Sedan några veckor senare stötte jag på Yosas havre fraiche. Har tidigare testat Oatlys havre fraiche men var inte jätteimponerad av smaken så blev positivt överraskad då jag såg att även det finska Yosa har en motsvarande produkt, som dessutom är ekologisk.

Den här salladen är god i all dess enkelhet, men du kan såklart improvisera och lägga till precis vad du själv vill. Kanske hackad rödlök? Eller päron kanske vore något?

Vi vill passa på att tipsa om att använda ekologiska råvaror, om möjligt, i detta recept. Både potatis (även om den inhemska potatisen besprutas väldigt lite) och äpplen hör till de frukter och grönsaker som besprutas hårt i den konventionella odlingen. Så välj eko om i mån av möjlighet!

 

vegan potato salad

Vegansk potatissallad

 

  • ca 500g kokt potatis
  • 2 äpplen
  • 1 förpackning yosa food havrefraiche
  • 3-4 vårlökar
  • 1 knippe gräslök
  • 1 burk inlagd kapris
  • 1 msk mortlade, gula senapsfrön
  • Himalaya salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk koriander, kan uteslutas

 

1. Tvätta potatisen och koka tills den mjuknat. Låt kallna.

2. Tvätta äpplena, skär i passliga bitar. Skär även den kallnade potatisen i bitar. Hacka vårlöken och även blasten samt gräslöken. Lägg allt i en rymlig skål och rör i havrefraiche. Rör i kaprisen och senapsfrön, smaka av med himalaya salt och nymalen svartpeppar.

3. Lägg upp i en skål eller ett fat, strö färsk koriander över. Klart!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *