Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Frukost,Glutenfritt,Säsongsbetonat,Veganskt

Vegansk risgrynsgröt på kokosmjölk

3 Dec , 2017, 11.40 fiadoepel

 

 

Trevlig första advent. Ville passa på att titta in här och dela med mig av ett rykande färskt recept, bokstavligen då vi inmundigade maten i fråga för drygt en timme sedan, nämligen ett veganskt alternativ till den traditionella risgrynsgröten.

Jag har alltid älskat risgrynsgröt, verkligen älskat det. December är även en månad jag tycker särdeles mycket om eftersom det råder så mysig stämning överallt, och alla ljus som plockas fram för att lysa upp mörkret. Men när det kommer till jul över lag har jag ganska många år känt att hela kommersen kring julen är ganska besvärlig. Folk stressar på som nackade hönor och hela konsumtionshysterin får mig att må en smula illa. För mig handlar julen snarare om att beveka mörkret och fira vintersolståndet, att efter den längsta dagen på hela året vänder allt och mörkret trängs undan mer för varje dag som går tills vi slutligen landar i sommaren som är en kulmen för hela året. Det kristna julfirandet är något som jag aldrig riktigt känt att jag kunnat relatera till, givetvis respekterar jag att folk vill fira jul i Jesu anda och så vidare, men det är inte för mig helt enkelt. Jag tyr mig mera till naturen och årstidernas växlingar snarare än ett personifierat helgon.

Nå, nog om det. Till dagens recept!

Ifjol experimenterade vi med ett recept på risgrynsgröt utan animaliska produkter. Då använde vi oss av mandelmjölk och det blev helt ok i smaken men kanske lite faddt på något vis? Så idag då jag beslöt koka en rejäl kastrull med gröt använde jag mig av kokosmjölk istället. Kokosmjölken ger en väldigt krämig och tjock konsistens åt gröten och smakar alldeles makalöst gott. Om du tycker kokossmaken blir för påtaglig kan du spä ut med vatten eller annan växtbaserad dryck, kanske havremjölk? Vi toppade vår gröt med granatäppelkärnor vilket blev väldigt gott i kombination till gröten, TIPS!

Välj gärna ekologiska alternativ om du har möjlighet.

 
riisipuuro

Risgrynsgröt med smak av kokos, 2 portioner

 

  • 1 dl risgryn
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1/2 tsk himalayasalt
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 sötmandel, kan uteslutas

 

1. Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Skölj risgrynen och häll i kastrullen tillsammans med salt och kokosolja. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.

2. Häll i kokosmjölken, låt koka upp och sjud sedan på låg värme under lock i ungefär 30 minuter. Rör om då och då så att gröten inte bränns vid.

3. Klart! Servera i djupa tallrikar och toppa med t.ex. kanel, kokossocker och granatäppelkärnor.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *