Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Raw,Sött,Veganskt

Hemlagad, raw snickers

28 jul , 2017, 17.17 fiadoepel

 

Jag är en person som alltid, alltid tyckt om kombinationen saltig tjinuski, jordnötter och choklad. Sedan drygt fem år tillbaka har jag experimenterat med diverse olika sötsaker i sann raw anda. Det bästa med att göra sina egna sötsaker är att man själv kan bestämma hur mycket sötning man vill använda sig av. När det kommer till sötning så gäller ju måtta, såklart, men det finns vissa sötningar som är bättre än andra när det kommer till glykemiskt index osv. Vad är då glykemisk index? Jo, det är en måttstock på hur snabbt ditt blodsocker höjs då du konsumerar kolhydrater. Ju lägre index desto stabilare blodsocker nivå då den höjs långsammare än om man äter något som har högre GI.

Vi har länge använt oss av kokossocker. Kokossocker görs på nektar från kokospalmens blommor och har ungefär en tredjedel av vad vanligt rörsocker har när det kommer till GI. Kokossockrets GI ligger på drygt 35 och rörsocker på ca 95 vilket betyder att blodsockernivån i kroppen skjuter i höjden snabbare.

Som jag tidigare skrev är jag ändå övertygad om att man ska konsumera socker, hurdana GI nivåer det än gäller, med måtta. Du har säkert någon gång hört att socker är lika beroendeframkallande som heroin. Så låt oss konsumera socker i små doser.

Men för att återkomma till receptet! Jag snubblade förra sommaren över ett recept på ”raw twix bars” på pinterest och jag testade detta naturligtvis. Jag blev inte helt nöjd med resultatet och bestämde mig för att omarbeta receptet och göra min egen variant, som jag tyckte blev mycket bättre.

I receptet har jag använt mig av hemlagad kokossirap, recept längre ner, men du kan självfallet använda dig av vilken sötning du vill. Rekommenderar dock att använda sötning i flytande form eftersom det underlättar receptet. Nedan finns också ett recept på hemlagad riktigt mörk choklad, fast köpt mörk, vegansk choklad fungerar alldeles utmärkt också!

När det kommer till choklad är det, för mig, viktigt att konsumera fair trade och ekologiskt odlad choklad. Använd gärna ekologiska råvaror så långt det går för att spara på miljön och människors hälsa som jobbar på plantager eller farmer.

 

raw, vegan snickers

Hemlagad, raw & vegansk snickers

 

botten

 • 2,5 dl mandelmjöl, eller kokosmjöl
 • 2 msk kokossirap
 • 1 nypa himalayasalt
 • 2-3 msk kokosolja, smält

 

saltig tjinuski

 • ca 2 dl färska dadlar, urkärnade
 • 1 dl jordnötssmör, eller mandelsmör
 • 4-5 msk kokosolja, smält
 • 1 tsk himalayasalt

 

choklad glasyr

 • 80 g ekologisk kakaomassa
 • 20 g ekologiskt kakaosmör, eller kokosolja
 • 1-2 msk kokossirap

 

hemlagad kokossirap

 • 0,75 dl ekologiskt kokossocker
 • 0,75 dl vatten

 

1. Börja med kokossirapen. Mät upp kokossocker i en liten kastrull, häll i vattnet och låt sjuda på låg värme tills nästan allt vatten dunstat och sirapen blivit trögflytande. Detta bör ta mellan 5-10 minuter, beroende på hur tjock sirap du vill ha.

2. Blanda alla ingredienser för bottnen i en skål. Arbeta med händerna eller en slickepott för att få till en så jämn deg som möjligt. Lägg i mera smält kokos olja om det behövs. Tryck ut degen i en form försedd med bakplåtspapper. Ställ i frysen i ca 30 min.

3. Fortsätt med tjinuskin. Lägg de urkärnade dadlarna i en matberedare tillsammans med jordnötssmör och smält kokosolja. Kör på medelhög hastighet tills allt blandats väl, rör i himalayasalt efter smak.

4. Ta ut formen ur frysen och bre ut tjinuskin över den stelnade bottnen. Ställ in i frysen igen i ca 30 min.

5. Smält kakaomassan och kakaosmöret över vattenbad, temperaturen ska vara kring 48°. Rör ner kokossirap. Lägg sedan bunken i ett vattenbad och rör tills temperaturen sjunkit till ungefär 28°. Nu bör chokladen vara tempererad och inte kleta då man petar på den efter att den stelnat.

6. Ta ut formen ur frysen och häll chokladen över. Ställ tillbaka i frysen och låt stå ca 1 timme.

7. Ta ut kakan ur frysen och skär den i stänger.

8. Klart! Förvaras i kylen i ca 1 vecka.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *