Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Sallader,Säsongsbetonat,Veganskt

Ett veganskt alternativ till julbordet: Sallad på grönkål, belugalinser, ugnsrostad brysselkål och granatäpple

18 Dec , 2017, 11.46 fiadoepel

 

Tänk, idag inleds årets näst sista vecka och om bara sex dagar är det julafton. Vart tog tiden vägen egentligen? Året har bara rusat förbi.

På torsdag är det vintersolståndet och det har jag givetvis tänkt uppmärksamma. För mig är vintersolståndet mera viktigt än själva julafton.

Men nåja, nog om det nu ska vi snacka föda!

Vad jag tycker kan vara en smula trist gällande julhelgen och maten är att animalier verkligen flödar över borden. Jag tänker inte gå närmare in på var jag står i den här diskussionen, men en sak som jag verkligen vill försöka inspirera med är att införa mera vegetabilier till julborden. Att man redan kanske byter ut den ”vanliga” grädden i rotsakslådorna till havregrädde, t.ex. är ju en jättebra grej och ett bra steg mot att minska sitt ekologiska fotavtryck.

Den här salladen har för oss blivit en traditionell rätt som vi alltid äter i juletider, och det bästa av allt är att den består av råvaror som är i säsong. Den krispiga grönkålen gifter sig utmärkt med den ugnsrostade brysselkålen som är alldeles mjuk och indränkt i honung. Vi har använt granatäppelvinäger i detta recept, men det fungerar utmärkt med balsamicovinäger också!

I övermorgon åker jag över till Finland för att fira jul med min familj. Ser verkligen fram emot att under inkommande helg få skörda hemodlad grönkål och göra den här salladen!

Använd gärna ekologiska råvaror om du hittar!

 

kale, brusselsprout & pommegranade sallad

Sallad på grönkål, belugalinser, ugnsrostad brysselkål och granatäpple

 

  • ca 400g brysselkål
  • 4 stora blad grönkål
  • 2dl beluga linser
  • 1 granatäpple
  • saften från 1 citron
  • 1/2 kallpressad olivolja
  • 5msk granatäppelvinäger
  • himalayasalt salt och peppar efter smak
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 2 msk honung

 

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta och skär brysselkålen i bitar, lägg i en rymlig skål. Häll på olivolja, honung, lite salt och peppar och rör om ordentligt. Bre ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

2. Rosta brysselkålen ca 30min, vänd då och då så rostas kålen jämt.

3. Koka under tiden linserna i ca 15-20 min i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.

4. Fortsätt med grönkålen, tvätta och strimla den väl och lägg i en stor salladsskål. Pressa citronsaften i ett glas och blanda i granatäppelvinägern, rör om ordentligt och smaka av med nymald svartpeppar. Rosta pumpafröna på medelhög värme i en torr stekpanna.

5. Ta ut brysselkålen ur ugnen och låt svalna.

6. Lägg linserna i salladsskålen tillsammans med grönkålen. Lägg i brysselkålen och häll över vinägretten, vänd runt så att allting blandas väl. Häll i pumpafröna och granatäppelkärnorna.

7. Klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *