Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Säsongsbetonat,Sött,Veganskt

Veganska lussekatter på surdeg

12 Dec , 2017, 11.40 fiadoepel

 

Imorgon infaller Lucia, om en par dagar har halva december rusat förbi och därmed har detta år alldeles just kommit till sitt ände.

Snön kom till Göteborg i förrgår och därmed även några minusgrader. Ifjol kom snön och försvann lika snabbt så det känns verkligen som en lyx att snön fått ligga kvar i åtminstone två dagar. Jag själv älskar snö och hoppas såklart på att allt det vita fina håller i sig ännu längre, men det regniga västkustklimat som oftast råder här omkring brukar ju se till att varenda millimeter snö försvinner i ett huj tyvärr.

Men nog med snösnack. Nu ska vi titta på dagens recept!

Som jag nämnde ovan infaller ju Lucia imorgon och är därmed säsong för mitt favorit bullaverk, nämligen lussekatter. Jag älskar saffran i alla former och om jag skulle behöva välja en bullsort att ta med mig till en öde ö för resten av mitt liv skulle det vara lussekatter. Punkt.

Detta recept är som vanligt helt veganskt, men du kan använda smör om du inte vill avstå helt och hållet från animaliska produkter. Eller välja bort den plant baserade mjölken mot komjölk, du gör som du vill. Kokossockret går bra att byta ut mot t.ex. rårörsocker. Det går även bra att använda bara ett kuvert saffran, men jag brukar använda minst två för att verkligen få fram en riktig ordentlig saffranssmak i bullarna.

Recept på surdegsgrund hittar du här ☛ KLICK . Kom ihåg att starta surdegen kvällen innan du har tänkt baka!

 
lussekatt

Lussekatter på surdeg, ca 2 plåtar

 

  • 150g kallpressad kokosolja, rumstempererad
  • 1 dl kokossocker
  • 5 dl växtbaserad mjölk
  • ca 1 dl surdegsrot
  • 1 msk grovmalen kardemumma
  • 1/2 tsk himalayasalt
  • ca 15 dl speltmjöl
  • Två kuvert saffran
  • En näve russin

 

1. Lägg den rumsvarma kokosoljan i en stor bunke. Addera kokossocker och kardemumma samt himalayasalt, vispa ordentligt.

2. Värm mjölken till 37° och häll i bunken tillsammans med saffran. Rör ordentligt så att allt blandas väl, lägg i surdeg och blanda.

3. Addera successivt mjöl lite i taget och arbeta degen smidig. Täck med plastpåse och låt jäsa på ett varmt ställe, typ ovan kylskåpet, i ca 3 timmar.

4. Ta loss en bit deg ungefär lika stor som en avokadokärna. Rulla till en lång sträng och rulla bägge ändor mot varandra tills degklumpen formats till ett S. Lägg på bakplåtspappersförsedd plåt. Upprepa proceduren med resten av degen.

5. Lägg en bakduk över lussekatterna och låt jäsa ca 30-40 min.

6. Tryck i russin i varje lussekatt, pensla med vatten och grädda i mitten av ugnen i 225° i ca 10-15 min. Klart! Lussekatterna går även bra att frysa.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *