Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Drycker,Veganskt

Matcha latte med kokos & chlorella

16 feb , 2018, 11.57 fiadoepel

 

 

Jag är en riktig te älskare. Sedan jag var liten har jag klunkat i mig litervis, i alla fall nära på, med te på daglig basis; till frukost, eftermiddag och kväll. Någon gång i högstadiet började jag sakta mak dricka mera grönt te. Som alla vet innehåller te höga halter av antioxidanter, och det gröna teet innehåller till och med mera antioxidanter än det svarta teet. Detta på grund av tillverkningssättet där det gröna teet helt enkelt behandlas skonsammare och därmed behåller största delen av sina nyttiga näringsämnen och antioxidanter.

 

coconut, chlorella matcha latte

Under de senaste åren har det gröna teet matcha dykt upp på de flesta håll. Matcha är ett grönt te som härstammar från Japan. Matcha tebusken växer i skugga och har därför mera klorofyll som i sin tur ökar produktionen av aminosyror i bladen. Enligt vissa källor lär matcha te innehålla mer än 130 gånger så mycket antioxidanter som vanligt grönt te, matcha teet är dessutom pulvriserat så det är lättare för kroppen att ta upp alla fina näringsämnen. Dock är det viktigt att man inte använder kokhett vatten då man tillreder matcha, 70° är rekommendationen för att antioxidanterna ska hållas så intakta som möjligt.

Chlorella är en sötvattenalg som precis som spirulinan fått en hel del uppmärksamhet. Chlorella har en riktigt hög näringstäthet fullproppad med aminosyror, ca 60% fullvärdigt protein och klorofyll! Dessutom innehåller den stora mängder enzymer och främjar tydligen produktionen av interferoner som hjälper dig att hålla dig frisk! Bra va? På grund av den senaste kärnkraftverks olyckan i Fukushima 2011 lönar det sig att kolla extra noga varifrån din chlorella kommer och hur den har producerats.

Så, till dagens recept! Denna dryck har en väldigt fyllig smak på grund av kokosmjölken, drycken får även en naturlig sötma från kokosen. Du kan såklart utesluta chlorellan om du vill, men det är väldigt gott och ger den gröna färgen från matcha ännu mera intensitet.

Vi tänker på vår planet inte sant? Använd gärna ekologiska produkter!

 

coconut, chlorella matcha latte

Matcha latte med kokos & chlorella, 2 koppar

 

  • 2 dl iKaffe
  • 1 burk kokosmjölk, 4 dl
  • 1/2 tsk matcha te
  • 1 tsk chlorella pulver

 

1. Lägg kokosmjölken i en kastrull, värm tills det börjat sjuda. Ta av från plattan och låt svalna.

2. Fördela matchan och chlorellan jämt i två koppar, häll på hälften av den avsvalnade kokosmjölken. Vispa drycken jämnt med en liten elvisp eller en vanlig visp. Häll på resten av kokosmjölken.

3. Häll iKaffe i en kastrull, värm till medelvärme och skumma mjölken tills den fått en fin konsistens. Häll över kopparna med latten.

4. Klart! Dutta över lite chlorella för utsmyckning.

 

 

Källor:

  • Holistic.se
  • Omte.se
  • Grongava.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *