Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Raw

Spirulina shot med lime och gurka

14 apr , 2017, 12.06 fiadoepel

 

De flesta har säkert stött på mikro algen spirulina. Men vad är det som göt spirulina så bra då?

Spirulina är som sagt en mikro alg som växer i sötvatten. Den är rik på fullvärdiga proteiner, klorofyll och en massa andra fina ämnen som t.ex. alla nödvändiga aminosyror, b-vitaminer som t.ex. b2 (riboflavin) som är ett av de viktigaste antioxidanterna i kroppen. Riboflavin hjälper även levern att bryta ner olika gifter läkemedel. Spirulina innehåller dessutom rikligt med b12 vitamin, men det är tvistat huruvida människokroppen kan ta upp den typen av b12 eftersom strukturen är lite annorlunda än b12 i exempelvis animaliska produkter.

Hur kan man tillsätta spirulina i sin kost då? Det enklaste är att äta spirulina i tablett form, men det finns även i pulver form. Vi har kört på pulver i några år nu, det är lätt att tillsätta det i olika smoothien eller juicer. Spirulina har en ganska kraftig smak, så börja med lite i taget. Det rekommenderas att man bör äta ungefär en matsked per dygn.

Den här ’shotten’ kom till en gång när vi skulle göra tzatziki och klämde ur den rivna gurkan på överlopps vatten. Vi råkade även ha några lime frukter som var på vippen att bli dåliga så vi testade att blanda ihop allt med en tsk spirulina pulver. Det blev riktigt lyckat! Drycken har en fräsch smak som påminner om sommar. Ett tips är att lägga i lite färsk mynta också.

cucumber, lime & spirulina shot

Spirulina shot med lime och gurka, 2 små glas

  • Saften från 1/2 ekologisk gurka
  • 2 ekologiska lime frukter
  • 2 tsk spirulina pulver

 

1. Riv gurkan på ett rivjärn. Lägg i en sil och pressa ut vattnet i en separat skål. Spara gurkköttet till en sallad eller tzatsiki.

2. Häll gurksaften i en skål, pressa i lime och lägg i spirulina pulvret. Vispa ordentligt så att allt blanda väl.

3. Klart! Häll upp på glas och drick med en gång.

 

Källor:

Puhdistamo.fi

Spirulinaguiden.se

Wikipedia.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *