Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Glutenfritt,Middag,soppor,Veganskt

Vegansk minestrone soppa

29 apr , 2017, 09.17 fiadoepel

 

Hej på er!

Det har blivit en liten paus från denna matblogg. Den stundande tystnaden beror på att vi rest hem till Finland, vänt om i landet inför den kommande odlings säsongen med mera. Dessutom har jag själv varit upptagen med förberedelser inför detta ☛ KLICK!

Men nåja, en paus är alltid bra på många sätt. En får kroppen laddad med ny energi, man får nya perspektiv på saker och ting och framför allt samlar man på inspiration. Har en hel hög med recept som ska bloggas och testas och fotograferas, ser verkligen fram emot att dela med våra experiment med er!

Men så till dagens recept.

I höstas fick jag ett sådant underligt sug efter den där klassiska minestrone soppan som man fick i skolan. Har ingen aning om varifrån detta plötsliga sug efter denna bortglömda rätt dök upp, men vi bestämde oss helt enkelt för att laga det.

Minestrone är en klassisk italiensk maträtt som tydligen går några år bak i historien. Det finns egentligen inget specifikt recept för rätten, vilket gör den till en typisk tager-vad-man-haver middag. Den är oftast vegetarisk men kan även innehålla kött i olika former samt ris eller pasta. Vår minestrone soppa är gjord efter säsong och dessutom glutenfri. Man kan variera denna i otaligt många varianter, vi brukar även lägga i butter beans eller linser. Men en av det bästa grejerna med denna soppa är helt enkelt att den är så otroligt studentvänlig. Vi brukar göra en redig sats och sedan äta av den i flera dagar och fylla på med tomat om det behövs.

TIPS! Man kan byta ut tomatkrossen mot hela skalade tomater som man mixar slätt. Toppa gärna med lite hackad vårlök eller gräslök.

 

minestrone

Glutenfri minestrone soppa, ca 6 portioner

 

  • 200 g glutenfri spaghetti
  • 2 x 500 g ekologiska krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré, kan uteslutas
  • 1 liter ekologisk grönsaksbuljong
  • 4 stjälkar eko selleri
  • ca 200 g kålrot
  • 3 stora eko morötter
  • 2 medelstora palsternackor
  • 200 g sockerärtor
  • 1 eko gul lök
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk koriander
  • 1 tsk rökt paprika pulver, eller mer efter smak
  • 1/2 kruka färsk persilja
  • Himalaya salt och nymalen svartpeppar efter smak
  • En skvätt eko olivolja

 

1. Bryt pastan i mindre bitar. Tvätta och skala rotsakerna, skär i mindre bitar. Skala löken och hacka den.

2. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och hälften av kryddorna på medelhög värme i några minuter. Addera kålrot och stek ytterligare någon minut. Häll på buljong tills kålroten blir täckt. Låt småkoka under lock i ca 10 min.

3. Lägg sedan i resterande rotsaker och pastan. Addera buljong och de krossade tomaterna, sjud på låg värme i ca 10 min.

4. Hacka persiljan. Lägg sockerärterna i grytan tillsammans med resten av kryddorna samt den hackade persiljan och tomatpuré. Smaka av med himalayasalt och peppar.

5. Klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *