Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Middag,Säsongsbetonat,Veganskt

Savoykåls wraps med kikärtsbiffar, quinoa, nektariner samt en vinägrett på ruccola

1 jul , 2017, 11.09 fiadoepel

 

savoykåls wraps

Det är under sommaren som jag känner att min kreativitet i köket verkligen blomstrar. Det bästa med sommaren är ju allt utbud på färska råvaror, framför allt det vi får ur det egna landet. Vi är inte riktigt där ännu, men om några veckor kommer vi kunna skörda, förhoppningsvis, både sockerärter, mangold och bär av olika slag.

En annan grej jag uppskattar mycket med sommaren är att maten egentligen blir ganska kravlös. Man svänger ihop en sallad av lite allt möjligt och äter det tillsammans med kanske lite grillade grönsaker. Jag brukar tycka att under varma sommardagar fungerar ett lättare mål mat alldeles utmärkt för att tillfredsställa hungern.

Detta recept är just ett sådant recept. Det är väldigt fräscht, lätt att laga och smakar riktigt mycket sommar.

Savoykålen är en ny favorit hos oss. Tidigare då vi gjort wraps av olika slag har vi alltid experimenterat med glutenfria tunnbröd men när vi provade på att använda savoykål istället blev vi helt golvade. I motsatts till olika tunnbröd ger savoykålen en fräschör till maträtten och mättnadskänslan som fyller magen är av den bekväma sorten.

Nektarinerna i rätten ger maten en lätt sötma som passar bra ihop med kikärtsbiffarna. Prova gärna dig fram med andra alternativ, t.ex. kan du fylla wrapen med en bönröra, avokado och koriander för att få en lite mera mexikansk touch på det hela.

Använd ekologiska råvaror om du har möjlighet så sparar du på miljön.

Ville även passa på att tipsa om att man nu kan följa Det blåa köket på instagram! Klicka in er här och följ för mera frekvent uppdatering ☛ KLICK!

 

savojkåls wraps

Savoykåls wraps, ca 6 portioner

 • 1 medelstort huvud av savoykål
 • 2 nektariner
 • En knippe färsk pepparmynta, hackad
 • En skvätt olivolja

 

Kikärts- och röda lins biffar

 • 2 dl röda linser, blötlagda minst 24 h
 • 2 dl kikärter
 • ca 2 dl hackade färska örter, t.ex. persilja, gräslök och oregano
 • 3-4 klyftor vitlök
 • Saften från 1/2 citron
 • 2 msk spiskummin
 • 1 1/2 tsk himalaya salt

 

Quinoa med grönkål och färsk salvia

 • 4 stora blad grönkål
 • 1 röd lök
 • 2 dl quinoa
 • 4 dl vatten
 • en liten knippe färsk salvia, kan uteslutas
 • 2 msk malen koriander
 • Himalaya salt och nymalen svartpeppar efter smak

 

Vinägrett på ruccola

 • En rejäl näve färsk ruccola
 • Saften från 1/2 citron
 • Ca 2-4 msk olivolja
 • Himalayasalt och nymalen svartpeppar efter smak

 

1. Skölj de blötlagda kikärterna och linserna och lägg i en skål eller i en matberedare. Hacka örterna och lägg dem tillsammans med kikärterna och linserna. Skala vitlöken och lägg i bunken. Använd en kraftig stavmixer för att köra blandningen till en jämn smet, häll i citronsaften och kör i några minuter. Om du använder matberedare så kör du bara på ett medelhögt program. Blanda i spiskummin och smaka av med salt.

2. Lägg ugnen på 175°. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Forma biffar av smeten och stek några minuter på varsin sida, lägg biffarna i en ugnsfast form och grädda i ugnen ca 10 min. Du kan också bara steka biffarna, men kom då ihåg att steka dom längre så att dom tillreds helt igenom.

3. Koka quinoan i lättsaltat vatten ca 15min. Skala och och skär rödlöken i skivor. Mal koriandern i en mortel och hacka sedan grönkålen och salvian. Ringla lite olivolja i stekpannan och fräs rödlöken på låg värme i några minuter, tillsätt den hackade grönkålen, salvian och koriandern. Fräs i ca 1 min tills grönkålen mjuknat en aning. Blanda i den kokta quinoan och smaka av med salt och peppar.

4. Skölj ruccolan och lägg i en matberedare tillsammans med olivolja. Kör till en jämn smet, häll i citronsaften och kör ytterligare tills allting blandats väl. Smaka av med svartpeppar och salt.

5. Tvätta nektarinerna och skiva dom. Tvätta även savoykålen.

6. Placera ut savoykåls blad på flata tallrikar. Lägg först ett lager grönkålsblandning i bottnen, lägg på biffar och ringla sedan över en skvätt vinägrett. Toppa med nektariner, hackad pepparmynta och ätbara blommor, t.ex. skogsvioler.

7. Smaklig måltid!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *