Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Grytor,Middag,soppor,Veganskt

Krämig tomatsoppa med röd quinoa

30 sep , 2017, 11.17 fiadoepel

 

Det blev visst ett litet uppehåll här i receptflödet, det var inte meningen. Men dom senaste två veckorna har bestått av en massa skolrelaterade jox plus en vistelse i Malmö och Köpenhamn. Dessutom har jag gjort en liten grej som kommer finnas med i nästa nummer av Studentbladet, håll utkik!

Vad gäller skolan så samarbetar min klass och skola just nu med Oslo Fotokunstskole och deras fotografi program, vi gör en grej tillsammans med Fred Ritchin, som är professor vid ICP (International Center of Photography i New York) och Tina Enghoff som är konstnär. Exakt vad vi gör kommer ställas ut på Preus Museum i Oslo i mitten av nästa månad.

Men för att återgå till mat. Jag trivs verkligen med hösten, oktober är en av mina favoritmånader och jag älskar att man under hösten kan gotta sig i mustiga grytor och soppor. Dagens recept är ett väldigt enkelt, men ack så gott recept. Tomatsoppa i sig själv kan ju vara lite väl lätt och kanske inte särskilt mättande, därför har vi valt att lägga i quinoa. Quinoa är dessutom en utmärkt källa till protein då du äter enbart vegansk kost, quinoa är dessutom uppbyggt på fullvärdiga proteiner.

Du behöver såklart inte använda röd quinoa om du inte vill, vit går precis lika bra. Den röda och svarta quinoan har dock en högre halt av fibrer i sig så om du vill ha en fibrigare maträtt är det röd eller svart quinoa som gäller.

Vi vill passa på att tipsa om att använda ekologiska råvaror så långt det bara är möjligt. Bättre för dig och bättre för miljön!

 

tomaattikeitto

Krämig tomatsoppa med röd quinoa, 4 portioner

 

 • 1 kg tomater
 • 1 gul lök
 • 2 x 500 g krossade tomater
 • 2-3 msk tomatpuré
 • 3,5 dl röd quinoa
 • 1 liter grönsaksbuljong
 • 2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde, t.ex. Oatly iMat
 • En rejäl näve färsk persilja
 • 1-2 msk mortlad koriander
 • 2-3 msk torkad rosmarin
 • Himalaya salt och svartpeppar efter smak
 • En skvätt olivolja

 

1. Börja med att skala och hacka löken. Ringla olivolja i en medelvarm gryta, häll i löken och fräs tills löken blivit genomskinlig. Lägg i hälften av rosmarinen.

2. Hacka persiljan och tomaterna. Lägg de hackade tomaterna i grytan tillsammans med hälften av persiljan, tomatkrossen och resten av rosmarinen. Salta och peppra sparsamt. Häll på grönsaksbuljongen och lägg i quinoan. Låt småkoka under lock i ca 15-20 minuter.

3. När quinoan blivit mjuk, ta grytan av spisen och mixa soppan slet med en stavmixer.

4. Lägg tillbaka grytan på spisen och häll i matlagningsgrädden och resten av persiljan. Låt sjuda sakta i någon minut. Smaka av med salt och peppar.

5. Klart! Garnera med rostade pumpafrön, lite färsk persilja och eventuellt en skvätt matlagningsgrädde.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *