Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Glutenfritt,Säsongsbetonat,Sött,Veganskt

Äppelpaj med knäckigt smultäcke med smak av saltig tjinuski

3 okt , 2017, 14.03 fiadoepel

 

Äppelsäsongen är här och därmed är även äppelpajsäsongen inledd!

Av praktiska skäl har jag nästan alltid föredragit smulpajen framom traditionell äppelkaka. Vad gäller smak så tror jag nästan smulpajen överträffar på det planet också.

Smulpaj är ju så himla enkelt att laga och det bästa är att kan variera i oändlighet, nästan iallafall. Min favorit är nog helt klart den med höstäpplen. Alltså, inte köpta butiksäpplen som går att få tag på året om. Nej helst ska det vara riktigt syrliga trädgårdsäpplen om man frågar mig. Nu har ju alla inte tillgång till ett eget äppelträd, men kanske du har en bekant som har ett träd du får palla äpplen ifrån? Under hösten brukar det ju också finnas finska äpplen på matbutikerna, dom har dock en tendens att vara rätt så höga i kilopris. Vilket är synd och skam då det är säsongsmat och vi uppmuntras ju att äta inhemsk och efter säsong så gott det går.

 

äppel crumble

Nå, hursomhelst. Den här smulpajen är lite speciell eftersom själva smuldegen innehåller kokossirap, himalaya salt och kokosolja vilket ger pajen ett knäckigt täcke med smak av tjinuski. Äpplen och saltig tjinuski är en helt fantastisk kombination och smakupplevelse. Tillsammans med kanel smakar det verkligen höst. Du kan om du vill lägga lite kardemumma i smuldegen. Receptet är beräknat för en stor form, men du kan även halvera receptet och laga en mindre paj så som vi har gjort. Vi använde en gammal, liten gjutjärnspanna som kakform och det fungerar alldeles utmärkt. Receptet är naturligt glutenfritt med glutenfria havregryn, men ”vanliga” havregryn funkar såklart precis lika bra!

 

äppel crumble

Äppelpaj med knäckigt smultäcke med smak av saltig tjinuski

 

  • 2-3 medelstora, inhemska äpplen
  • 3 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl kokossirap, recept ☛ KLICK
  • 1-2 krm himalaya salt
  • 2 tsk mald kanel
  • 3-4 msk kallpressad ekologisk kokosolja

 

1. Sätt ugnen på 200°. Tvätta och skiva äpplena tunt. Smörj en ugnsfast form med kokosolja. Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanelen.

2. Smält kokosolja i över vattenbad. Häll i havregrynen, kokossirapen och smaka av med himalaya salt.

3. Bre smuldegen över äpplena och platta till en aning. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

4. Klart! Servera som det är eller tillsammans med vispad kokosgrädde.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *