Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Grytor,Middag,Säsongsbetonat,Veganskt

Dhal på gula linser, okra, brysselkål & ingefära

14 okt , 2017, 12.43 fiadoepel

 

När jag var i Malmö för några veckor sedan och hälsade på min före detta kämppis och klasskamrat Bella var hösten ganska så påtaglig med rusk och dyl en kväll så vi knallade till systemet och hämtade en flaska vin och sedan hämtade vi mat från ett indiskt ställe med världens mysigaste personal. Bellas sambon hade tidigare ätit på samma ställe och gett goda betyg, vilket även vi gav dem. Maten var så himla god och en märkte verkligen att maten var omsorgsfullt lagad. Jag testade en gryta gjord på bland annat okra, som jag aldrig tidigare smakat på. Blev så positivt överraskad. Okran var verkligen jättegod och påminde i smaken om squash men i konsistensen om pickles. Restaurangen heter The Masala Box och jag rekommenderar verkligen detta om du nån gång råkar vara i Malmö och suktar efter god, hemlagad, plånboksvänlig indisk mat.

Väl hemma i Göteborg berättade jag för min partner om denna fantastiska kulinariska upplevelse jag haft under min vistelse i Skåne och detta ledde i sin tur till att jag ville försöka mig på att själv göra en maträtt med okra.

Okra, som tillhör Malvaväxter som innefattar ca 1500 olika arter(som t.ex. kakao, hibiskus, lind, baobab och stockros för att bara nämna några få), har sitt ursprung i tropiska Afrika och har sedan spritt sig till medelhavsområdena, mellanöstern och mellanamerika. Det är själva frökapslarna som man använder i matlagning och de kan ätas både råa, kokta och stekta. Hela plantan innehåller slemämnen som utsöndras vid kokning, vilket gör den perfekt som redning av olika såser. Man kan undvika det slemmiga om man vill, då kan man ångkoka eller koka den lätt i ca 5 minuter. Eftersom okran kan ätas rå blir den snabbt klar så det är därför viktigt att lägga okran i grytan mot slutet så den inte såsar ihop sig. Det är även säsong för både brysselkål, grönkål och svartkål från och med nu. Låt oss frossa i dessa fantastiska grönsaker som är så himla nyttiga för oss.

Du kan såklart använda röda linser om du inte hittar gula, det fungerar precis lika bra!

Vi värnar om miljön eller hur? Tänk på att handla ekologiskt så långt det bara går!

 

yellow lentil, brussel sprout & okra dhal

Dhal på gula linser, okra och brysselkål, ca 6 portioner

 

 • 3 dl torra gula linser
 • 200 g brysselkål
 • 200 g färsk okra
 • 4-5 medelstora blad svartkål, eller grönkål
 • 1 rejäl bit färsk ingefära
 • 1 stor gul lök
 • 3-4 klyftor vitlök
 • 400ml kokosgrädde, eller kokosmjölk
 • 5 dl vatten
 • 2-3 msk gula senapsfrön
 • 2 msk korianderfrön
 • 1-2 tsk torkad chili
 • 1 knippe färsk persilja, eller fryst
 • 2-3 msk kallpressad kokosolja till stekning
 • Himalayasalt efter smak

 

1. Skölj linserna i kallt vatten. Placera senapsfröna och koriandern i en tjockbottnad kastrull, rosta på låg värme tills det börjar dofta. Hacka under tiden löken och vitlöken.

2. Klicka i en par klickar kokosolja i kastrullen, häll i löken och fräs den mjuk på låg värme i några minuter. Skala och riv ingefäran, lägg i ungefär hälften i lökblandningen.

3. Lägg i de sköljda linserna tillsammans med hälften av chilin. Rör om och tillsätt sedan vattnet. Släng i en tsk himalayasalt. Låt puttra under lock i ungefär 10 minuter.

4. Tvätta under tiden okran, kålen och brysselkålen. Skär okran i lämpliga bitar och placera i en ångkokare. Ångkoka på låg värme i ungefär 5 minuter. Hacka under tiden kålen och dela brysselkålen på hälften. Hacka även persiljan grovt. När linserna kokat i ca 10 minuter lägger du brysselkålen och svartkålen i grytan, rör om och lägg på locket. Tillsätt kokosgrädde och låt koka ytterligare 10 minuter. Lägg även i vitlöken, hälften av persiljan och resten av den rivna ingefäran.

5. När linserna och brysselkålen blivit mjuka lägger du i den förkokta okran. Rör om väl och lägg i resterande persilja. Smaka av med salt.

 

yellow lentil, brussel sprout & okra dhal

6. Klart! Servera med t.ex. svart ris, quinoa eller naan bröd.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *