Receptkreatörerna Fia Doepel och Jarkko Nordlund inspirerar med vegetariska/veganska recept

Sött,Veganskt

Veganska kanelbullar på surdeg

20 Nov , 2017, 09.52 fiadoepel

 

Nu har novembermånad bara sprungit iväg. För en par veckor sedan åkte jag över till Finland för att bland annat jobba på Bokkalaset som visade sig betyda mer jobb än jag egentligen tänkt mig från början. Vet inte hur jag resonerade i mitt huvud, jag vet ju precis vad en fotografi keikka innebär efter alla år som frilans, men efter att ha haft en paus antar jag att man snabbt blir lite mosig i huvudet när man avvänjts det snabba tempo som ju innebär att fotografera events och dylika tillställningar. Nåväl, jobbet är kirrat och jag är tillbaka på banan igen.

Jag förknippar alltid bulla med hösten, sitter faktiskt i skrivandes stund och knaprar i mig en kanelbulle som fanns i frysen då vi passade på att göra en rejäl mängd med bulla när en nu för en gångs skull bakar. En nygräddad pistaschbulle med en kopp rykande hett te och bra bok, lite jazz eller gott sällskap hör denna årstid till då vinden blåser allt snålare och kölden kryper på där ute.

Vi har ju under det senaste året glutenfritt så långt som det bara varit möjligt. Sedan vi i somras tog steget att äta enbart plantbaserat på heltid kan jag avslöja en sak för er: det är superknixigt att både undvika gluten och inte äta animaliska produkter.

Så vad innebär det här för oss då i detta tillfälle? Jo vi har sakta mak tagit tillbaka spannmålsprodukter. Vår kost är fortfarande inte till hundra procent spannmålsbaserad, utan vi äter det nån gång nu och då. Jarkko har under flera år bakat bröd på surdeg och det lustiga är att jag känner att dessa typer av bröd fungerar för mig. huruvida det nu sen är sant eller bara placebo så har det väl ingen skillnad så länge som det känns bra.

Jag har läst Sarah Brittons blogg My new Roots under flera år. Faktum är att det var just hennes blogg jag först snubblade över då det hela begav sig. Sarah är nutritionist speciellt inriktad på holistisk matlagning och för några månader skrev hon om hur folk som undviker gluten borde kunna äta det om man jäser sina bröd med surdeg. Hon menar att detta beror på att alla de goda bakterierna som finns i surdegen, den levande kulturen, på något vis kompenserar för de hårda glutenet som vissa tarmar har problem att smälta. Detta ska dock enligt henne inte fungera på folk som har celiaki.

Personligen har jag ingen diagnostiserad glutenintolerans. Dock vet jag, efter egen erfarenhet, att min tarm inte är särskilt bra på att hantera gluten. Vi har bakat ganska mycket glutenfritt under det senaste året, men det har inte alltid känts särdeles bra då många av de mjöl man använder ofta tenderar bli just majs, ris och bovete som ju alla är enastående i sig, men rent ekologiskt har det inte riktigt känts då en gärna strävar efter att äta så lokalt som möjligt och efter säsong. Framför allt vad gäller sojamjölet, rismjölet och majsmjölet som ju inte kan växa här omkring. Dessutom är det rätt så kostsamt.

Det om det. Därför är dagens recept ett som innehåller gluten men är bakat på surdeg istället för vanlig jäst. Vi har även använt speltmjöl istället för rent vetemjöl, men emmer går också jättebra!

Vi kommer givetvis inte sluta skriva glutenfria recept, här i sinom tid kommer det komma upp ett recept på glutenfria pepparkakor så stay tuned!

Ekologiskt inte sant? Använd ekologiska råvaror så långt du bara kan.

Tänk på att baka med surdeg tar längre tid än med vanlig jäst. Kom ihåg att starta surdegen kvällen innan! Här ☛ KLICK kan du läsa om hur du tillverkar din egen surdegsrot.

 
kanelipulla

Veganska kanelbullar på surdegsrot, ca 2 plåtar

 • 150g kallpressad kokosolja
 • 1 dl kokossocker
 • 5 dl växtbaserad mjölk
 • ca 1 dl surdegsrot
 • 1,5-2 msk grovmalen kardemumma
 • 1/2 tsk himalayasalt
 • ca 15 dl speltmjöl
 • Två nävar grovhackad mandel, kan uteslutas

 

Kanelfyllning

 • 150g kallpressad kokosolja
 • 1 dl kokossocker
 • 4-5 msk kanel

 

1. Klicka ut kokosoljan i en rymlig bunke, häll på kardemumma och kokossocker. Vispa fluffigt. Värm mjölken till 37°, häll i bunken tillsammans med surdegen. Rör till en jämn smet. Addera succesivt mjöl. Knåda i några minuter så att allt blandas väl. Täck med en plastpåse och låt jäsa ca 3-4 h. Degen ska ha vuxit sig dubbelt så stor ungefär.

2. Vispa under tiden ihop fyllningen.

3. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Klicka ut smeten och bred ett lager över hela degen. Skär i cm långa strimmor och lägg para ihop dom med fyllningen emellan. Tvinna degen till ett knyte och ställ på plåt. Upprepa proceduren tills du använt slut hela degen.

4. Sätt en bakduk över och låt jäsa på plåt ca 1 h. Hacka under tiden mandel.

5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med vatten och häll över den hackade mandeln. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter, beroende på bullarnas storlek.

6. Klart! Bullarna går utmärkt att frysa.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *